Grčki premijer sastao se s Plenkovićem, Jandrokovićem i Milanovićem

10.02.2022.

10:33

Autor: B.A./HRT/Hina

Kyriakos Mitsotakis, Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković

Kyriakos Mitsotakis, Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek/Davorin Visnjic / PIXSELL

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis danas je stigao u službeni posjet Hrvatskoj, gdje se sastao s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Istaknuti su dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, a premijeri su pozvali na smanjenje napetosti u ukrajinskoj krizi i podržali diplomatske napore međunarodne zajednice. 

Milanović-Mitsotakis o kriznim situacijama u Europi i svijetu 

Grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa primio je predsjednik Republike Zoran Milanović, priopćio je predsjednikov ured.

Dužnosnici su razgovarali o bilateralnim odnosima dviju država te razmijenili mišljenja o aktualnim kriznim situacijama u Europi i svijetu. Poseban naglasak stavili su na stanje u jugoistočnoj Europi, prije svega u Bosni i Hercegovini. Milanović je ponovio kako je važno da se sačuva status Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda te osigura legitimna zastupljenost Hrvata u BiH u svim tijelima vlasti, stoji u priopćenju.

Plenković-Mitsotakis: Kvalitetni politički odnosi

Plenković je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka nakon sastanka rekao kako su danas dotaknuli sve aspekte suradnje, prije svega kvalitetne političke odnose, vrlo značajno poboljšane gospodarske odnose i ekonomsku razmjenu, brojne teme regionalnog značaja i pitanja međunarodne sigurnosti.


- Drago mi je da je trgovinska razmjena u prvih deset mjeseci 2021. godine došla na 360 milijuna eura, što je značajno više nego u cijeloj 2020. godini, ali i nego u 2019. Samo za usporedbu, 2017. godine, u prvoj godini, našeg mandata, bila je samo 150 milijuna eura, rekao je Plenković.

Galerija
Kyriakos Mitsotakis i Andrej Plenković, Foto: HTV/HRT
Kyriakos Mitsotakis i Andrej Plenković, Foto: HTV/HRTKyriakos Mitsotakis i Andrej Plenković, Foto: HTV/HRT

Također je rekao da je zahvalio Mitsotakisu na snažnoj potpori Grčke za članstvo Hrvatske u Schengenu, eurozoni i OECD-u.


Razmijenili smo i mišljenja o situaciji na prostoru JI Europe, rekao je Plenković, dodavši da je posebno iskoristio prigodu da pojasni stajališta Hrvatske u vezi BiH.


- Mi imamo visoki stupanj razumijevanja da se postigne limitirana reforma ustava i izbornoga zakona, i to na način da se osigura ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, a osobito ravnopravan položaj Hrvata, poručio je Plenković.


Dodao je da su se založili i za deeskalaciju napetosti između Rusije i Ukrajine, odnosno Rusije i Zapada, te da podržavaju napore međunarodne zajednice da dođe do smirenja situacije, i to korištenjem svih diplomatskih političkih kanala.


- Drago nam je da će i Grčka i Hrvatska biti jedne od najbrže rastućih ekonomija za 2021. Mi tu očekujemo rast veći od 10 posto, a i Grčka također vrlo blizu sličnoga rasta BDP-a, rekao je također Plenković. 

Europska komisija u četvrtak je povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini na 10,5 posto, što je drugi najveći rast u EU-u nakon Irske, ali je smanjila procjenu rasta za ovu i sljedeću godinu u odnosu na prethodne prognoze. Komisija u ovoj godini očekuje rast od 4,8 posto (u jesenskim prognozama bilo je 5,6 posto), a 2023. tri posto (u jesenskim prognozama 3,4 posto).

Plenković i Mitsotakis razmijenili su iskustva o tome "kako ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena plina, struje i naftnih derivata", rekao je domaćin. 

Plenković je zahvalio Mitsotakisovoj vladi na odlučnoj politici borbe protiv nezakonitih migracija, poručivši da je takav stav znatno smanjio intenzitet migracijske istočnomediteranske i zapadnobalkanske rute.


Plenković je rekao da su razgovarali i o suradnji u energetskom području, osobito transjadranskoga plinovoda, a i o obrambenoj suradnji, istaknuvši da su obje zemlje odlučile osnažiti zrakoplovstvo kupnjom francuskih zrakoplova Rafale.

Mitsotakis: Kao saveznici dijelimo iste vrijednosti


Mitsotakis je Plenkovića nazvao prijateljem i zahvalio na gostoprimstvu, izrazivši nadu da će se sanirati sve posljedice potresa u Hrvatskoj, dodavši da se i u Grčkoj sreću s tim problemima te da znaju koliko oni mogu biti pogubni. Posebno se zahvalio na slanju kanadera kad se Grčka borila s požarima prošlog ljeta.


- Kao saveznici dijelimo iste vrijednosti, iste ciljeve u politici i želimo jedan drugome blagostanje naroda, rekao je Mitsotakis.

Micotakis je rekao da se dvije zemlje kao "predvodnice u gospodarskom rastu" mogu "boriti protiv većih cijena energenata". Istaknuo je da se nada "odličnoj turističkoj sezoni u obje zemlje". 


Istaknuo je podršku Grčke uključenju Hrvatske u euroatlantske integracije, izrazivši između ostalog zadovoljstvo zbog ulaska Hrvatske u inicijativu EU Med.


- Razgovarali smo o izazovima koji tište ovaj prostor i želimo da zapadni Balkan ima europsku budućnost, poručio je Mitsotakis.


Rekao je da su razgovarali i o migrantskoj krizi i izazovima koje ona donosi. Stajalište Grčke po tom pitanju je jasno, važna je sigurnost i suradnja zemalja, poručio je grčki premijer. Mitsotakis je rekao i da je uz zaštitu granica EU-a važna i "zaštita života". 

Sastanak s Jandrokovićem: Potvrđeni dobri i prijateljski odnosi

Mitstotakis se poslije Plenkovića sastao i s predsjednikom Sabora Jandrokovićem. Kako je priopćeno iz Sabora, na sastanku su potvrđeni tradicionalno vrlo dobri i prijateljski bilateralni odnosi.

"Kao mediteranske zemlje, Hrvatska i Grčka dijele iste vrijednosti te vrlo dobro surađuju u mnogim područjima od zajedničkog interesa. Osim unutar europskih i euroatlantskih integracija, naše zemlje ostvaruju skladnu suradnju i unutar inicijative MED9 koja okuplja devet članica Europske unije s područja Mediterana. Predsjednik Jandroković zahvalio je na grčkoj potpori hrvatskim aspiracijama za pristupanjem OECD-u, eurozoni i šengenskom prostoru.

Osobito zadovoljstvo iskazano je stalnim rastom gospodarske razmjene što otvara mogućnost daljnjih investicija. Potencijali za napredak postoje u sektorima energetike, prometa te turizma, kao i u području infrastrukture gdje grčke tvrtke sudjeluju u izgradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu.

U razmjeni mišljenja o migracijskoj politici, predsjednik Jandroković izrazio je solidarnost s Grčkom pri značajnim naporima koje poduzima u zaštiti vanjskih granica Europske unije.

Teme razgovora uključivale su i aktualnu situaciju u Ukrajini, kao i područje jugoistočne Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu pri čemu je predsjednik Jandroković posebno istaknuo uvažavanje stavova hrvatskih predstavnika te konstitutivnog i jednakopravnog statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!