Sloboda kretanja: Plenković o aranžmanima s drugim zemljama

26.05.2021.

12:24

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / IMS

Premijer Andrej Plenković danas boravi na jugu zemlje u posjetu Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Dubrovniku je komentirao ublažavanje epidemioloških mjera. Kazao je da je to postupno vraćanje ka normalnom načinu života. Najavio je da će se s pojedinim zemljama napraviti bilateralni aranžmani dok covid potvrda ne stupi na snagu.

- Činjenica je da smo sada, s osiguravanjem dovoljnih količina cjepiva, omogućili svima koji žele da se cijepe, da nam je epidemija koronavirusa u padu, da je broj novozaraženih manji i očito je po svim podacima da jenjava, da smo stvorili preduvjete i na europskoj razini s Covid digitalnim potvrdama za olakšavanje slobode kretanja, i da ćemo s nama susjednim zemljama za tržišta koja su posebno važna Hrvatskoj postići, dok ta potvrda ne stupi na snagu, i određene privremene bilateralne aranžmane, koji će omogućavati olakšavanje slobode kretanja, uz dužno poštovanje svih epidemioloških mjera, rekao je Plenković dodavši da će to omogućiti i gospodarski rast i razvoj turizma.

Na pitanje da pojasni dogovor oko Covid digitalnih potvrda, napomenuo je još jednom da to nisu putovnice, nego, može se reći, isprave koje olakšavaju ljudima kretanje.

- To nije putna isprava kao takva, dodao je.

Oni koji se kreću i koji će biti turisti ove sezone, ili imaju potvrdu da su preboljeli covid, ili da su cijepljeni ili da imaju važeći negativni test. Ta tri elementa su najbitnija. Budući da će ovaj legislativni akt stupiti na snagu 1. srpnja, a da nakon toga treba još šest tjedana za provedbene akte, ja sam jučer razgovarao s premijerima nama bliskih zemalja Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske, Austrije, odakle je izgledno da dođe veliki broj turista, oni su svi iskazali interes da njihovi sugrađani žele doći i mi ćemo napraviti bilateralne aranžmane dok Covid potvrda ne stupi na snagu, rekao je, pojasnivši da će time omogućiti i raniji dolazak gostiju u Hrvatsku.

Još jednom je sve građane pozvao na cijepljenje.

Novinari su ga pitali i o tvrdnjama Bože Petrova da Dubrovačko-neretvansku županiju zapravo vodi Branko Bačić.

- Gospodin Petrov je, koliko ja znam, a to znam sigurno, jedan od onih koji kontinuirano i stalno promiče ideju ukidanja županija. I u tome je cijeli apsurd njegove kandidature. Ja zaista ne vidim zašto bi bilo tko u nedjelju išao dati svoj glas i svoje povjerenje nekome tko želi ukinuti dužnost za koju se kandidira. Ako se smatra, a Most to smatra, da županije ne trebaju postojati, onda se ne trebaju za to ni kandidirati. Dubrovačko-neretvanskom županijom već nekoliko mandata vrlo kvalitetno upravlja župan Nikola Dobroslavić, i on će to nastaviti činiti i sljedeće četiri godine. I to će biti potvrđeno uvjerljivom pobjedom na izborima u nedjelju. Meni je izuzetno drago da ćemo otprilike u ovo doba dogodine svjedočiti otvaranju Pelješkoga mosta, projekta za koji se župan zalagao, za koji se i gospodin Bačić zalagao, a kojega spominje gospodin Petrov, za koji se zalaže i gradonačelnik Franković i načelnik Knežić, i cijela naša Vlada, i da ćemo učiniti iskorak za Dubrovačko-neretvansku županiju koji će trajno ostati s nama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!