Stožer predstavio uvjete za svadbene svečanosti

26.05.2021.

12:36

Autor: M.M./HRT

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Obustava svadbenih svečanosti i dalje bi bila na snazi, ali bi se iznimno mogla održati s najviše 120 uzvanika, rekao je ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović predstavljajući ublažavanje mjera koje stupaju na snagu 28. svibnja.

- Svadbene svečanosti iznimno bi se mogla održati s najviše 120 uzvanika, uz obvezu dostave obavijesti s mjestom i vremenom održavanja, te okvirnim brojem gostiju nadležnoj civilnoj službi i županijskoj zaštiti najkasnije pet dana prije početka, rekao je.

Dodao je i da na svadbi mogu biti osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva, ili jednu dozu, ukoliko je riječ o cjepivu u jednoj dozi, osobe koje su preboljele Covid ili su unutar 48 sati dobile negativan test.

Istaknuo je i da svadbene svečanosti neće imati ograničenje radnog vremena.

- Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi nazočni, ne samo uzvanici već i osoblje, pjevači, i svi ostali koji sudjeluju i ispunjavaju li uvjete.

- Svi podaci o cijepljenima, testiranima i pozitivnima dostupni su HZJZ-u i želimo poručiti pogotovo organizatorima, ali i svima, da će se ti podaci provjeravati i ukoliko dođe do spoznaje da se netko nije pridržavao, onda ćemo biti prisiljeni primjenjivati sankcije koje su propisane u zakonu o sustavu civilne zaštite, a to su, kao što znate, vrlo visoke sankcije. Moramo učiniti sve da svi koji sudjeluju na takvi događanjima se osjećaju maksimalno sigurno i da mogućnost infekcije svedemo na minimum. Kroz ovo popuštanje logično je da ćemo to sve provjeravati kako bi svi shvatili ozbiljno kao mjeru zaštite i sigurnosti u borbi s koronavirusom, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!