Od petka ublažavanje mjera, uskoro cijepljenje mlađe populacije

26.05.2021.

08:36

Autor: iz minute u minutu

Ublažavanje mjera

Ublažavanje mjera

Foto: Slavko Midzor/Ilustracija / PIXSELL/Shutterstock

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 538 novih slučajeva zaraze, gotovo upola manje nego prošle srijede kada ih je bilo tisuću. Udio pozitivnih među testiranima je 8 posto. Nažalost, preminula je 21 osoba. I dalje se smanjuje broj pacijenata u bolnicama i na respiratoru.

U svatovima do 120 osoba

U skladu s najavama, od petka se popuštaju mjere u Hrvatskoj. Detalje je na konferenciji predstavio Nacionalni stožer. Izdvajamo da će se moći održavati svadbe s najviše 120 uzvanika o kojima će organizatori u posebnoj tablici morati lokalnom Stožeru civilne zaštite dostaviti podatke najkasnije dva dana prije održavanja svečanosti. Sudionici će morati zadovoljiti jedan od tri uvjeta: da su cijepljeni s obje doze ili da su preboljeli covid te da imaju negativan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od dva dana. Trajanje svadbi neće se ograničavati.

Visoke kazne

- Ono što stvarno želimo poručiti, pogotovo organizatorima, ali i svima drugima, da će se ti podaci provjeravati i ukoliko dođe do spoznaje da se netko nije pridržavao, onda ćemo nažalost biti prisiljeni primjenivati one sankcije koje su propisane u Zakonu o sustavu civilne zaštite. A to su, kao što znate, vrlo visoke sankcije, poručio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Veći broj ljudi na javnim događanjima

Povećava se dopušteni broj uzvanika na javnim događajima s 25 na 100. Održavat će se i sajmovi na otvorenom. Restoranima će biti dopušten rad u zatvorenim dijelovima, a svim ugostiteljskim objektima omogućeno je da produlje radno vrijeme do 23 sata. Ove mjere bi bile na snazi do sredine šestog mjeseca, rekao je ministar.

- Ohrabreni činjenicom da se sve veći broj naših sugrađana cijepi, to su sve elementi koji nam ulijevaju optimizam da ćemo u svakom sljedećem koraku moći ići i s dodatnim popuštanjima, rekao je.

Zašto zatvoreni dijelovi restorana mogu raditi, a kafića ne?

Božinović je objasnio i zašto će zatvoreni dijelovi restorana moći raditi u odnosu na kafiće:

- Zbog toga što ugostiteljski objekti koji su dobili minimalne tehničke uvjete za usluživanje gostiju toplim i hladnim jelima te slasticama, moraju zadovoljiti strožije sanitarne uvjete te prolaze posebne sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološke točke gledišta.

Vlasnici kafića, očekivano, nisu zadovoljni. Evo nekih reakcija:

Plan cijepljenja tinejdžera

Napreduje i cijepljenje. Do danas je jednu dozu cjepiva primilo gotovo milijun i 200 tisuća osoba, a obje doze njih više od 400 tisuća. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na Stožeru je otkrio plan cijepljenja tinejdžera.

- Svakako ćemo, dok riješimo ove prioritetne skupine koje su navedene u akcijskom planu, voditi brigu o tome da pokušamo procijepiti i maturante i drugu djecu od 16 do 18 godina koji su još u školama na okupu, rekao je.

Bilateralni aranžmani zbog turizma

Premijer Andrej Plenković u Dubrovniku je komentirao ublažavanje epidemioloških mjera. Kazao je da je to postupno vraćanje ka normalnom načinu života. Najavio je da će se s pojedinim zemljama napraviti bilateralni aranžmani dok COVID potvrda ne stupi na snagu. 

 Oporbeni zastupnici smatraju da su na ublažavanje mjera utjecali politički razlozi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!