Mrak Taritaš: Kako ide vrijeme, postajemo sve manje tolerantni

11.06.2023.

10:49

Autor: HRT/A.S.

Željko Sačić i Anka Mrak Taritaš

Željko Sačić i Anka Mrak Taritaš

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je jučer održana „Parada ponosa" koja je u šetnji središtem metropole okupila više tisuća gađana. U povorci ponosa našle su se brojne javne osobe, ali i političari uglavnom oporbenog lijevo-liberalnog bloka. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević poručio je kako je Zagreb stao uz bok europskim gradovima po pitanju Pridea, ali da još postoji desni politički diskurs koji želi ograničiti slobode manjinskih i ranjivih skupina. O ovoj temi voditelj "Studija 4" Petar Vlahov razgovarao je sa Željkom Sačićem, zastupnikom Hrvatskih suverenista i Ankom Mrak Taritaš, saborskom zastupnicom Glasa.

Mrak Taritaš je rekla da je Parada ponosa prošla u redu i korektno. 

- Ono što me malo zabrinulo je da su organizatori rekli da ne žele nastupati na televizijama jer su imali prijetnje i to daje ružnu sliku. Globalno je prošlo dobro, komentirala je Mrak Taritaš. 

Dodala je da postoje neki desni politički spektri koji svoju agendu usmjeruju prema najranjivijima i najlošije pozicioniranim u društvu. 

Na pitanje vidi li sebe kao političara desnog spektra koji ograničava prava ranjivih osoba, Sačić kaže da se on uporno zalaže za poštivanje ljudskih prava i sloboda. 

- Mi političari koji zastupamo uvjetno rečeno te konzervativne ideje gdje su obitelj i Bog u središtu svakog ljudskog djelovanja, mi nikome ne branimo da javno izražava svoja uvjerenja. Međutim, nikada nećemo dozvoliti ta takva manjina nameće svoje stavove i preodgaja nas koji smo tradicijski vezani uz vjeru, izjasnio je Sačić. 

Mrak Taritaš: Postajemo sve manje tolerantni

Mrak Taritaš smatra da nismo tolerantno društvo. 


- Bojim se kako ide vrijeme da postajemo sve manje tolerantni. Svatko ima pravo da živi u svojim uvjerenjima i da živi onako kako se najbolje osjeća. Nitko nema pravo krojiti nekome kako će živjeti, još manje plašiti, rekla je. 

Naglasila je da je važno razvijati toleranciju i da svatko ima pravo pronaći mjesto u kojem će zadovoljno živjeti. 


- Ta ideja da manjina nameće većini je ideja koja apsolutno ne postoji. Ta manjina, bez obzira koliko ih ima, ima pravo na svoje mjesto pod Suncem, naglasila je Mrak Taritaš. 

Sačić je rekao da više ima slobode na ulicama nego u Saboru. Rekao je da vladajuća većina često ograničava njih u oporbi. 

- Ja sam često na meti, ali to je samo znak da vladajuća većina ne želi slušati moje oštre istine, kazao je. 

Stanje s pandemijom

Mrak Taritaš smatra da temu pandemije ne treba stavljati pod tepih. 

- Mi živimo u vremenu kada nismo sigurni kada nam može doći neka nova pandemija. Treba napraviti analize i treba pronaći odgovor koji još nismo dobili, naglasila je. 

Što se tiče broja preminulih od pandemije, koji je 18 i pol tisuća, Mrak Taritaš kaže da resorni ministar treba dati odgovore zašto je toliki broj umrlih te kako ćemo se u budućnosti pripremati za pandemije. 

- Vrlo sam oprezna s teorijama zavjere, ali živimo u svijetu gdje mi još nismo sigurni je li virus umjetno stvoren ili je možda na neki način izašao iz laboratorija, komentirala je Mrak Taritaš. 

O predsjednikovim izjavama


Komentirali su i izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao da su oni s pozdravom "Za dom spremni" mila majka naspram onih sa "Slava Ukrajini". 


- Ja bih voljela da se predsjednik Milanović malo spusti loptu. Mislim da ne treba potpirivati različite strasti u našem društvu. On je predsjednik svih građana Hrvatske i umjesto da ukazuje na probleme, on voli sudjelovati tamo gdje su podjele što sigurno nije dobro za naše društvo. Nije dobro društvo dijeliti, kazala je Mrak Taritaš. 

Dodala je da sve stvari koje se tiču povijesti treba pospremiti u povijest.  

Sačić je rekao da će povjesničari sigurno demantirati izjave predsjednika što se tiče ukrajinskog pozdrava. 

- Predsjednik Milanović sigurno zna da može svoje stavove iznositi, ja povijesno nisam upućen, komentirao je Sačić. 

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!