Apel riječkog KBC-a: Darujte krv!

17:15 / 01.06.2022.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Darivanje krvi

Darivanje krvi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U riječkom KBC-u zalihe svih krvnih grupa nedovoljne su pa je gradsko društvo Crvenoga križa organiziralo akciju darivanja krvi na dvjema lokacijama: na riječkom Korzu u čitaonici te u sportskoj dvorani Zamet.

Dora iz Rijeke majka je dvoje djece i do sada je krv darovala 23 puta. Počela je još kao studentica.

- Uvijek mi je bila želja. Prvi put sam krenula na faksu. Adrenalin skoči, ali da pomognem nekome to je puno, govori Dora, darivateljica krvi.

Sve zdrave osobe od 18 do 65 godina potencijalni su darivatelji krvi. Većina darivatelja kada jednom počne, obično nastavi cijeli život činiti jedno od najhumanijih ljudskih djela.

- Do sada sam davao 26 puta i nadam se da ću još toliko dati. Žao mi je što sam kasno počeo, s 49 godina. Od tada sam redovan koliko mogu, naglasio je Igor Sušić, darivatelj krvi. 

Današnje akcije Crvenoga križa organizirane su u sportskoj dvorani Zamet te Narodnoj čitaonici na riječkom Korzu za tvrtke koje su u neposrednoj blizini. 

- Poziv smo uputili većim riječkim tvrtkama koje rade u samom centru Rijeke. Nadamo se brojci od 30, 40 darivatelja, rekla je Željka Kinkela, voditeljica Odsjeka darivatelja krvi, GD Crvenog križa Rijeka.

KBC Rijeka skrbi se i o stanovnicima Istarske te Ličko senjske županije pa su zalihe itekako potrebne. S ljetnim mjesecima i većim brojem turista, a time i pojačanim prometom na hrvatskim prometnicama, potreba za dozama krvi višestruko je povećana. 

- Krvi uvijek treba i krv je lijek koji se ne može proizvesti. Nema tvornice krvi, a jedini izvor je čovjek, humanitarac, dobrovoljni darivatelj krvi, istaknula je Svjetlana Gašparović Babić, GD Crvenoga križa Rijeka.

A riječko Gradsko društvo Crvenoga križa poziva sve građane onom starom poznatom izrekom "onaj tko spasi jedan ljudski život, spasio je cijelo čovječanstvo". 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!