Austrijanci uhvaćeni u bespravnoj gradnji na Murteru

01.09.2023.

19:37

Autor: Anamarija Škorić, Hrvoje Gunjača/V.G./Dnevnik/HRT

Još jedan slučaj uništavanja našeg najvrednijeg resursa, obalnog područja, ovoga puta na otoku Murteru. Protiv dvojice bespravnih graditelja iz Austrije podignuta je kaznena prijava, a gradilište je zatvoreno.


Podignuta je u manje od dva mjeseca, i to na parceli do koje se automobilom ne može.

No, bespravan zahvat komunalnom redarstvu nije promaknuo.

- Radnici nisu zatečeni na licu mjesta. Nađen je alat, ali nitko nije zatečen ni u jednom ni u drugom ni u trećem izvidu i obaviješten onda Odjel gospodarskog kriminaliteta, oni su dalje preuzeli slučaj zajedno s državnim inspektoratom, rekao je Silvijo Tomas, komunalni redar općine Tisno.

Građevinska je inspekcija zaustavila gradnju, a policija podignula kaznenu prijavu protiv dvojice investitora, inače austrijskih državljana.

Iz priopćenja PU šibensko-kninske:

"...utvrđeno je kako su osumnjičeni (...) na zemljištu izgradili stambenu građevinu bez pravomoćne građevinske dozvole 71 metar od mora i to izvan građevinskog područja na kojem nije dozvoljena takva gradnja i koje je, sukladno Zakonu o prostornom uređenju, zaštićeno obalno područje mora..."

"... utvrđeno je kako su osumnjičeni (...) na zemljištu izgradili stambenu građevinu bez pravomoćne građevinske dozvole 71 metar od mora i to izvan građevinskog područja na kojem nije dozvoljena takva gradnja i koje je, sukladno Zakonu o prostornom uređenju, zaštićeno obalno područje mora..."

Da stranci grade bez dozvole, Tišnjane ne iznenađuje.

- Naravno da to nije prihvatljivo, ne možemo puno mi mali tu napraviti, kazao je Bruno Frkić, Tisno.

No mogla bi država, smatra šibensko-kninski župan.

- Ako nemate građevinsku dozvolu, ne možete platiti ni komunalni doprinos. Samim tim ste napravili porezni prekršaj. I kad dobijete kaznu od recimo 100 tisuća ili 200 tisuća eura, koju morate platiti odmah - i onda se žaliti sudu i sve ostalo - nikome ovo više ne bi padalo na pamet, istaknuo je Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

A neće vjerojatno ni austrijskim investitorima, jer im zbog bespravne gradnje u zaštićenom području prijeti drastična kazna, do 5 godina zatvora.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!