Unatoč većem broju kontrola i kazni, kršenje propisa se nastavlja

19.06.2023.

19:50

Autor: Ana Bralić/Anita Bartolović/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Bespravna gradnja u Hrvatskoj

Bespravna gradnja u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Građevinska inspekcija obavila je od travnja 2019. gotovo 32 tisuće inspekcijskih nadzora. Kršenje propisa utvrđeno je u oko 7 tisuća predmeta te je pokrenut inspekcijski postupak zbog povreda propisa u području građenja.

Podnesene su 62 kaznene prijave zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili povrede službenog znaka. Vrijednost izdanih kazni je gotovo 8 milijuna eura, a uklonjeno je 1012 nezakonito izgrađenih objekata.


U podnožju luksuznih vila, luksuzno sunčalište. Omeđeno suhozidima do samoga mora.

- Tu se vidi da su u tom dijelu zidovi stari, oni su jednostavno popravljeni, vidite da je tu jedan dio pao i da smo jednostavno popravili, rekao je Nedjeljko Marić, predstavnik investitora.

Pa ako su zidovi i vidljivi na snimkama iz 1968., sunčalištu ovdje nije mjesto. Još u ožujku komunalni su redari izvijestili o novom zahvatu u prostoru.

- Na toj čestici da je zateknuto stanje, recimo, montažnih sunčališta koje kao takvo, po našem prostornom planu, tu ne može biti. Prijavljeno je Državnom inspektoratu i to je ono što mi sa svoje strane možemo postupiti, mi smo to i napravili, kazala je načelnica općine Rogoznica, Anita Živković.

Iz Državnog inspektorata nam odgovaraju, sve činjenice i okolnosti predmetne gradnje utvrđuju se započetim inspekcijskim nadzorima. A struka ističe, investitori moraju znati što gdje mogu raditi i prema kakvom projektu.

- Zakoni i pravilnici su poprilično jasno napisani što se tiče takvih sadržaja, oni se mogu izvesti ukoliko to Prostorni plan dopušta, i to naravno, nakon dobivanja akta iz područja gradnje i pomorstva, zaključila je predsjednica Društva arhitekata, Iva Petrov.

Postupci investitora, odgovor Državnog inspektorata


Investitor ga u rogozničkom Zatoglavu nije nikako mogao dobiti. Jer njegova je čestica izvan područja na kojem je predviđena gradnja. 

Pa nije ni propisana mogućnost gradnje kaskadnog sunčališta i plaže jer je to dijelom zaštitna šuma, dijelom poljoprivredno tlo. I nije to jedini primjer uzurpacije prostora.

- Građevinska je inspekcija u 2023. godini u 17 slučajeva utvrdila bespravnu gradnju na području Šibensko-kninske županije. Ako se ne postupi po rješenju o uklanjanju građevine ili obustavi daljnjeg građenja, slijede tri novčane kazne. Po iscrpljenju opisanog postupka, nezakonito izgrađena građevina uklonit će se putem treće osobe na odgovornost i trošak izvršenika, rekli su u Državnom inspektoratu.

Problemi prisutni širom Hrvatske


Problema s nelegalnom gradnjom ima i u Istarskoj županiji. U predsezoni je provedeno 750 nadzora, a utvrđeno je čak 700 povreda zakona. Nadzori i kontrole nastavljaju se i u sezoni i već je sada na terenu 200 inspektora duž cijele obale, a uskoro će početi i prve akcije u Istri.

Raspravljalo se o tome u Puli na sastanku predstavnika istarskih turističkih zajednica s državnim inspektoratom.

- Posebna su tematika bili nekomercijalni privatni smještaj i to uglavnom nelegalno iznajmiljivanje ljudi koji nisu rezidenti RH i jasno državnog ispektorata i cjeli njegov tim upoznali smo s tom tematikom i kompletnim brojkama, rekao je direktor TZ-a Istarske županije, Denis Ivošević.

- Idemo sa mjerom oporutniteta, odnosno upozorenja, tamo gdje smo našli da je nešto nelegalno da nemate registraciju za obavljanje djelatnosti ili enevtualno minimalne uvijete za to što obavljate djelatnost ako su oni potrebiti tu jednostzavno nema kompromisa tu se ide sa upravnim i prekršanim mjerama, dodao je glavni državni inspektor, Andrija Mikulić.

Plan za rješavanje problema bespravne gradnje


Iz Pule se javila Anita Bartolović:


Plan je zajedničkim snagama riješiti se nezakonitih graditelja, ali i ilegalnih iznajmljivača. U to su se uključili svi i državni inspektori, turističke zajednice, ali i građani koji prijavljuju takve slučajeve. Čuli smo, 200 inspektora je na terenu, a u Istri se očekuje još jedna akcija uklanjanja ilegalnih objekata. Na sastanku se razgovaralo i o ilegalnim iznajmljivačima.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pula, govorila je o mjeram protiv ilegalnih iznajmljivača.

- Pa gledajte, sastanak smo upravo lokalne turističke zajednice pokrenule kako bismo zajedničkim snagama i sinergijom pokrenuli mjere da suzbijemo najviše ilegalne iznajmljivače, a nezakonita gradnja u stvari nju smo se dotakli, jer ona obično se onda nastavlja u ilegalno iznajmljivanje, jer naravno niti da žele ne mogu dobiti papire.

Naglasila je kako ilegalno iznajmljeni smještaji opterećuju lokalnu infrastrukturu. Dodala je kako je bitna suradnja s Državnim inspektoratom.

- Ono što nas u svemu tome muče su smještaji koje se iznajmljuju na crno, ali tu je jako puno i smještaja koje je u vlasništvu nerezidenata, znači ne samih domaćih nego većih i ostalih, ako krenemo od sjevera prema jugu, dolje imamo jako puno Slovenaca i ostalih koji iznajmljuju objekte nelegalno i dijele ključeve po raznim besmislicama i sl.

- Sa državnim inspektoratom smo u stvari razgovarali da u jednoj sinergiji probamo što više toga otkriti i dojaviti, ali smo tako pozvali građane da oni dojave turističkim zajednicama da mi budemo jedna spona prema inspektoratu i da na taj način probamo smanjiti ilegalno iznajmljivanje, jer na kraju krajeva s jedne strane nije fer prema onima koji to rade legalno, a s druge strane s time se jedan veliki broj gostiju koji dođe i noći povećava i opterećuje destinacije od infrastrukture i svega ostalog.

Otkrila je i koje su bile dvije glavne teme današnjeg sastanka.

- Pa gledajte, imali smo dvije glavne teme, jedna su oni koji su registrirani dužnici, u koroni nisu smjeli biti kažnjavani jer je bila korona i nekako im se išlo na ruku ako možda nemaju u tom trenutku novac itd. Međutim, to je s 13.5. ukinuto jer je korona proglašena pandemija gotovom, tako da ćemo krenuti na taj način isto i slatimo već tu informaciju i opomene. A što se tiče iznajmljivanja na crno, kao što sam rekla, tu ćemo i mi dojavljivati sve što dobijemo i od nas samih, ali i od građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!