11:09 / 10.02.2022.

Autor: Hina/HRT

AZOP savjetuje korisnike A1 da se informiraju o svojima podacima

AZOP o hakiranju A1

AZOP o hakiranju A1

Foto: Borna Filic/Igor Soban / PIXSELL

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) je nakon hakerskog napada na A1 Hrvatska, u četvrtak objavila obavijest za sve korisnike tog telekoma kojima preporučuje da, ako nisu dobili obavijest da su njihovi podaci u tom napadu kompromitirani, zatraže informaciju o stanju svojih osobnih podataka.


- Savjetujemo sve korisnike A1 Hrvatska da, ako nisu dobili obavijest da su njihovi podaci kompromitirani, iskoriste svoje pravo koje im jamči Opća uredba o zaštiti podataka te zatraže informaciju od A1 jesu li njihovi osobni podaci i u kojem opsegu obuhvaćeni povredom osobnih podataka, kaže se u objavi AZOP-a na njegovim web-stranicama.


Korisnike A1 koji su dobili obavijest da su njihovi osobni podaci potencijalno izloženi, AZOP savjetuje da se Agenciji za zaštitu osobnih podataka obrate ako primijete zlouporabu osobnih podataka, primjerice ako su zaprimili račun za uslugu koju nisu ugovorili.


A1 Hrvatska je u srijedu hakerski napadnut, čime su, kako su izvijestili iz tog telekoma, obuhvaćeni profili oko 100 tisuća njegovih korisnika, odnosno njihovi podaci poput imena i prezimena, telefonskog broja, adrese, OIB-a, o čemu su odmah izvijestili i policiju, koja to istražuje, te HAKOM i AZOP.


Iz AZOP-a napominju i da su počeli s postupak u sklopu kojega treba utvrditi je li A1 Hrvatska primjenjivao odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere i osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti obrade osobnih podataka

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!