Policija traga za počiniteljem koji je hakirao A1

10.02.2022.

07:56

Autor: HRT

Teleoperater A1

Teleoperater A1

Foto: HRT / HTV

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je hakirao teleoperatora A1 Hrvatska. Kompromitirani su osobni podaci korisnika. Na elektroničke adrese nekih od njih poslana je obavijest iz A1, a ostalima, čiji su podaci ukradeni, trebala bi stići do sredine dana.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o otprilike sto tisuća korisnika.

Sinoć su neke novinske redakcije objavile informaciju da je počinitelj ucijenio tu kompaniju nakon što joj je provalio u podatke te da traži oko 500 000 dolara u kriptovaluti.

Iz policije poručuju da su upoznati s događajem koji je predmet medijskih napisa, te poduzimaju mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica.


- Možemo potvrditi da se radi o imenima, prezimenima, adresi, OIB-u i broju telefona. Važno je za naše korisnike podsjetiti da se ne radi o financijskim podacima ili bankovnih kartica, kazala je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica Korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

- Postojeći zakon nije predvidio raskid ugovora u ovakvim slučajevima. Budući da se radi o kompromitiranju osobnih podataka, prvenstveno je AZOP nadležan, izjavila je Vesna Gašpar, glavna stručnjakinja u Odjelu komunikacijskih usluga, HAKOM.

- To su ozbiljne povrede. Za to su iznimno visoke novčane kazne koje su određene općom uredbom o zaštiti podataka. Agencija je već izricala u ovakvim slučajevima upravno novčane kazne, rekao je Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!