09:53 / 08.09.2021.

Autor: HRT

Nastavljaju se prozivanja o otkazima i zapošljavanju u Eko Moslavini

Adrijana Cvrtila i Zlatko Babić

Adrijana Cvrtila i Zlatko Babić

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je javnost doznala za aferu vezanu za političko zapošljavanje u kutinskoj gradskoj tvrtki Eko Moslavina, u koju su umiješani lokalni HDZ i HSLS, direktorica te tvrtke Adrijana Cvrtila rekla je da je zbog političkih pritisaka u tom poduzeću morala zaposliti 10 ljudi. Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić danas je na konferenciji za novinare optužio Cvrtilu za osvetničko ponašanje prema radnicima. Stigao je i njezin odgovor. 

- Eko Moslavina je tvrtka u vlasništvu triju jedinica lokalne samouprave te je u jednom malom udjelu u privatnom vlasništvu tvrtka Ventus. I skupština tvrtke ima 3 člana, a to su gradonačelnik i načelnik te član privatne tvrtke. Kada sam 2017. godine postao gradonačelnik, između ostalih problema susreo sam se s iznimno teškom situacijom u tvrtki Eko Moslavina, rekao je gradonačelnik Babić i dodao kako se ta tvrtka bavi zbrinjavanjem otpada u tri jedinice lokalne samouprave, a to su Kutina, Popovača i Velika Ludina.

Govori kako je najveći problem s kojim se susreo bila nužnost prekidanja prihvata otpada iz drugih gradova, što se u proteklim godinama radilo u velikom intenzitetu, a to je imalo za posljedicu golemo smanjenje prihoda za tvrtku i time je ugrozilo i njezino poslovanje. Kako kaže, morao se obustaviti prihvat otpada zato što je odlagalište komunalnog otpada bilo punjeno u mjeri u kojoj bi se ugrozio kapacitet za daljnji rad do trenutka kada će se otvoriti regionalni centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama.

- Kao dobri gospodarstvenici, trebali smo napraviti tu mjeru kako bismo prekinuli prihvat otpada iz vanjskog obuhvata, rekao je i dodao kako se pojavio problem viška radnika u toj tvrtki zbog smanjenog posla, ali i zbog toga što su od 2013. do 2017. godine zaposlena 23 djelatnika koji su bili istaknuti članovi SDP-a ili njima bliske osobe.

Adrijana Cvrtila postala je direktorica tvrtke. Ona je članica HDZ-a do 2013., kada je HDZ izgubio izbore u Kutini, govori. Svoju je priliku našla u HNS-u, ali prije svega zato što je SDP dao dopuštenje da HNS predloži direktora u Eko Moslavini i Cvrtila je tada postala direktorica, no tadašnji gradonačelnik je shvatio da ona pogrešno vodi tvrtku i smijenio ju je. Tada je ušla u sukob s novim direktorom Slavkom Sokolom, koji je čovjek s velikim iskustvom, i on joj je dao otkaz. To je dovelo do niza sudskih sporova između njih dvoje, dodaje.

- Ona je pokušala u Kutini stvoriti stranku Orah i tako se naći, ali joj to nije uspjelo pa se učlanila u HSLS i munjevitom brzinom napredovala unutar stranke na kutinskoj razini. Kada je 2017. koalicija HDZ, HSLS, nezavisni vijećnici i ja kao gradonačelnik došla na vlast, Slavko Sokol, direktor Eko Moslavine, otišao je u mirovinu za koju je već davno imao uvjete te se ukazalo mjesto za novog direktora. HSLS mi je predložio Adrijanu Cvrtilu, koja je u to vrijeme bila u vrhu stranke. Taj prijedlog se činio dobrim zato što je Cvrtila već prije tamo radila, rekao je gradonačelnik.

Osveta prema zaposlenicima

Babić govori kako je primijetio da je Cvrtila kao direktorica imala osvetnički nagon prema djelatnicima koje je zaposlio Slavko Sokol, a posebno prema istaknutim pripadnicima SDP-a. Radnici su mu se neprestano žalili na nju. Cvrtila je širila priče da ima kojekakve snimke i da njoj nitko ništa ne može, da ona može raditi što hoće. Ucjene ne prihvaćam, rekao je. 

- U svom mandatu nemam ni jednu mrlju koja bi mogla naštetiti mojoj obitelji, građanima koji su me birali ili stranci, naglasio je te ustvrdio da nije utjecao na zapošljavanje u Eko Moslavini.

Cvrtila: Sokolova uža obitelj na ključnim pozicijama, sami su otišli

- Dala sam samo jedan otkaz - zaposleniku koji je imao sedam opomena na radu. Znači, dobio je otkaz sa skrivljenim ponašanjem. Točno je da su ljudi odlazili, ali morate shvatiti da u toj strukturi bivšeg vodstva gospodina Slavka Sokola - u toj tvrki su radili njegova punica, njegova supruga, njezin brat. Dakle, sve sama najuža rodbina i to na ključnim pozicijama i oni su zapravo sami otišli, izjavila je za HRT direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila. 

Dodala je kako su sve opomene u radu obrazložene te da nisu dane ni zbog politike ni zbog njezina 'nekakvog terora i mobinga', nego zbog neizvršavanja radnih zadataka. Radnici su, dodaje Cvrtila, poslani na čekanje jer nisu imali što raditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!