Bačić: HDZ ni na koji način nije utjecao na Zekanovićevu odluku

14.09.2022.

15:07

Autor: V.K./HRT/Hina

Branko Bacic

Branko Bacic

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u srijedu da je Hrvoje Zekanović dobrodošao u podršci Vladi istaknuvši kako njegova podrška nije rezultat njihovih pozivanja niti su na bilo koji način utjecali na Zekanovićevu odluku.

- To je njegov izbor i na njemu je da se očituje o razlozima kako je do toga došlo, rekao je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović objavio je u srijedu da je pristupio Hrvatskoj demokršćanskoj stranci (HDS) i time postao dio vladajuće većine.

Bačić je podsjetio i da još u izbornoj noći 5. srpnja 2020. premijer Andrej Plenković, nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima, obznanio da imaju stabilnu vladajuću većinu, i da će se u roku tri tjedna formirati nova vlada.

Tada je rekao da svi oni koji su voljni i spremni podržati vladu HDZ-a i koalicijskih partnera da tu svoju spremnost javno obznane. Poručio je i da HDZ ni on neće nikoga snubiti kako bi došao podržavati vladu.

- U tom smislu je Zekanović najavio da ulazi u Hrvatsku demokršćansku stranku i da će podržavati Vladu. On će djelovati kao nezavisni zastupnik, kazao je.

Bačić je negativno odgovorio na pitanje jesu li očekivali da im se Zekanović pridruži.

- Nismo očekivali. Jasno smo rekli da nikoga nećemo pozivati niti snubiti da nam se priključi. I sada smo otvoreni za podršku programa i rada Vlade i vladajuće većine. Svi su dobrodošli koji u radu ove vlade prepoznaju kvalitetan rad za dobro države, istaknuo je.

Most i Domovinski pokret ne mogu bježati od odgovornosti

Komentirajući subotnji prosvjed na Trgu žrtava fašizma ispred središnjice HDZ-a nakon kojeg je uhićen maloljetni mladić kod kojeg su pronađeni molotovljevi kokteli, Bačić je rekao da su Most i Domovinski pokret objavama na društvenim mrežama huškali, poticali na mržnju protiv HDZ-a, njihovih dužnosnika i Vlade.

- Od toga ne mogu bježati. Oni nose dio odgovornosti za događaje koji su bili na tom prosvjedu koji je doživio fijasko i koji je pokazao da se građani ne slažu. To svoje neslaganje su javno i jasno demonstrirali na tom skupu koji je za organizatore bio fijasko, kazao je.

Smatra i da oni koji su pozivali na taj skup ne mogu bježati od odgovornosti za sve ono što se na tom skupu i dogodilo.

- To je sad njihov pokušaj pranja ruku, Pilatovsko pranje ruku od nečega što su sami zakuhali, rekao je Bačić misleći na dio oporbe, prvenstveno na Domovinski poktet i Most.

Bačić je podsjetio i da iskustva od tog organizatora imaju i iz prosvjeda protivljenja cijepljenju protiv covida.

- Oni su na tim prosvjedima bili, slične su bile poruke, vrijeđanja vaših kolega novinara i na tom skupu. Razumne ljude to što se dogodilo na tom skupu nije iznenadilo, to može iznenaditi nekoga tko se pravi nevješt, ocijenio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!