Bačić: Od iduće godine Dan državnosti - 30. svibnja

07:40 / 30.05.2019.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na današnji dan konstituiran je i prvi demokratski višestranački Sabor. Bačić je rekao da se sjeća prvih demokratskih višestranačkih izbora, potkraj travnja i početkom svibnja, prije 29 godina.
Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je za HRT da će se od iduće godine, na današnji dan, obilježavati Dan državnosti.

- Nadam se da ove godine 30. svibnja posljednji put obilježavamo kao spomendan Hrvatskog sabora i da bismo od iduće godine taj dan trebali obilježavati kao Dan državnosti. Siguran sam da će to podržati većina hrvatskih građana, a i većina zastupnika u Hrvatskom saboru. Toga dana sjećamo se kao onoga kada je doista uspostavljena nova, moderna, suverena i samostalna hrvatska država, rekao je Bačić.

Većina građana nije saživjela s 25. lipnja i zbunjuje ih što se dogodilo na taj dan, a što 8. listopada, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

- Taj je dan u memoriji hrvatskog naroda kao dan kada je počeo proces stvaranja samostalne Republike Hrvatske i vjerujem da većina taj dan čuva u memoriji kao Dan državnosti. Ovi drugi datumi su vrlo važni u povijesnom slijedu stvaranja Hrvatske, ali ishodište svih tih dana je današnji kada je konstituiran prvi višestranački saziv Sabora - istaknuo je Branko Bačić.


Najavio je da će se o tome najprije provesti konzultacije s drugim klubovima zastupnika u Saboru jer bi htjeli o tome odlučiti konsenzualno. Nije precizirao rokove u kojima bi se taj praznik vratio na prvotni datum, samo je rekao da je na Vladi da pokrene proceduru, predloži zakonske izjave, nakon čega će se o tome raspravljati u Saboru, ali teško da će to biti prije ljetne stanke.

S obzirom na to da građani daju lošu ocjenu radu Sabora, Branko Bačić je kazao da su građani imaju pravo kada tako ocjenjuju jer ni on nije zadovoljan.

- Na svakome od nas je da svojim doprinosom popravi sliku, ali rad zastupnika ovisi o svakom pojedinačno, ja mogu usmjeravati samo svoj klub, rekao je Bačić.

Na novinarsku primjedbu da su u sabornici trenutačno samo dva zastupnika HDZ-a, odgovorio je da je uvjeren da ih je većina u zgradi, priprema rasprave ili sudjeluje u radu radnih tijela, a neki imaju obaveze i izvan Sabora.

Bauk: Nemam ništa protiv 30. svibnja

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je da nema ništa protiv toga da 30. svibnja bude državni praznik, a da se o imenima može raspravljati. Oko toga, dodaje, ne bi trebalo biti velikih prijepora. Misli da će i SDP biti istog stajališta, iako u stranci još nisu raspravljali o tome. Smatra kako je dobro što Bačić želi konsenzus. - Predsjednik Vlade jučer je istaknuo šest datuma u procesu stvaranja samostalne Republike Hrvatske i naveo 30. svibnja, 25. lipnja, 8. listopada, 5. kolovoza kao Dan pobjede i u tom kontekstu dao je dobar uvod za normalnu raspravu treba li preispitati sadašnji Zakon o blagdanima, rekao je Bauk.
- Smatram i da 25. lipnja treba ostati jer je tada, kaže, donesena odluka o samostalnosti i suverenosti i rođena hrvatska država.

Rekao je kako mu se čini da je u odnosu na '90. blagdan koji se sada najsvečanije obilježava 5. kolovoza. Za loše ocjene koje Sabor dobiva od građana za svoj rad napominje kako ih građani daju jer u Saboru sjede i oni koje ne žele ondje, a u Vladi ima samo jedna politička opcija.

- Ovdje možda netko tko nas podupire ne daje veliku ocjenu zbog Glasnovića ili nekog drugog. A na nama je da radimo za ono za što su nam dali povjerenje. Ne mogu utjecati ako netko ovdje počne divljati, smatra Bauk.

Šeks: Potpuna zbrka u državnim blagdanima

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks podržao je inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja te ocijenio da je došlo do potpune zbrke u državnim blagdanima.

- Godine 2001. nesretno je i nespretno došlo do potpune zbrke u državnim blagdanima tako da građani ni dan danas ne znaju što je važnije. Nastala je zbrka i mislim da to treba vratiti na startnu poziciju - poručio je Šeks. 

Sadašnji blagdani mogu se razriješiti promjenom zakona, a Šeks je poručio da treba odlučiti i što će biti sa sadašnjim Danom državnosti koji je 25. lipnja i Danom neovisnosti (8. listopada) te ocijenio da im treba naći zajednički nazivnik i dodao da ti blagdani mogu biti spomendani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!