Bačić potpisao ugovore za gradnju 18 zamjenskih obiteljskih kuća u Zagrebu

25.08.2023.

15:57

Autor: Hina/HRT/A.V.

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Nera Simic / CROPIX

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i predstavnici tvrtki Kamgrad i GPP Mikić potpisali su ugovore o gradnji 18 zamjenskih obiteljskih kuća na području Zagreba, priopćilo je Ministarstvo.

Na području Markuševca gradit će se 10 zamjenskih obiteljskih kuća, a na području sjevernog Zagreba još osam. Početak radova izgradnje očekuje se u prvom tjednu rujna, nakon uvođenja izvođača u posao.

U Ministarstvu kažu da je u nabavi izvođača devet kuća na području Čučerja za koje su prethodno poništene nabave zbog višestruko većih zaprimljenih ponuda u odnosu na procijenjenu vrijednost nabave određenu projektantskim izračunom.

Za područje Zagreba, u tijeku je i postupak nabave odnosno pregled zaprimljene dokumentacije za izvođenje radova konstrukcijske obnove 12 višestambenih zgrada sa 166 stanova, jedan stambeno-poslovni prostor i 15 poslovnih prostora, kao i postupak nabave za izvođenje radova konstrukcijske obnove 15 obiteljskih kuća. 

Idući tjedan očekuje se objava nabave izvođača za obnovu dodatnih 200 višestambenih zgrada na području Zagreba, najavljuje Ministarstvo. Postupak nabave za projektiranje nekonstrukcijske obnove Mali Vatikan s 239 stanova i 20 poslovnih prostora te za projektiranje cjelovite obnove Kukovićevog bloka sa 79 stanova, kao i kuće Miletić (Opatovina) je u završnoj fazi pripreme te se njegova objava očekuje u narednim danima. U Ministarstvu podsjećaju i kako je na području zagrebačkog potresa dosad završena obnova na 2528 obiteljskih kuća i zgrada te su uklonjena 94 objekta.

U tijeku su radovi na 162 gradilišta od čega je u gradnji osam zamjenskih obiteljskih kuća, 136 konstrukcijskih obnova, 18 nekonstrukcijskih obnova te 22 uklanjanja.

Po modelu samoobnove, odnosno dodijele novčane pomoći Ministarstvo je za područje Grada Zagreba dosad isplatilo ukupno 69,8 milijuna eura: za nekonstrukcijsku obnovu 27.639.261,51 eura, za konstrukcijsku obnovu 41.831.204,78 eura i za novčanu pomoć umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće 324.851,85 eura.

Za smještaj sugrađana koji ne mogu boraviti u svojim domovima uređeno je 157 državnih stanova od kojih se najveći broj odnosi na Grad Zagreb, navodi u priopćenju Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!