Bagarić o nesreći: Poremećen sustav vrijednosti, ovo najviše ide roditelje

18.06.2023.

19:57

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Psihijatar Ante Bagarić o divljanju u prometu

Psihijatar Ante Bagarić o divljanju u prometu

Foto: HTV / HRT

Zašto se događaju prometne nesreće poput one na parkirališku trgovačkog centra u zagrebačkom Buzinu? Što motivira prije svega mlade i neiskusne vozače da svjesno opasnim radnjama na cesti ugrožavaju svoj i život drugih, pitanje je i za stručnjake. Za središnji dnevnik HTV-a govorio je psihijatar Ante Bagarić.

S psihijatrom je razgovarala novinarka HRT-a Lucija Judnić.

Psihijatar Ante Bagarić, ustvrdio je kako su ovakve nesreće dio zabrinjavajućeg trenda.

- Čini se da je ovo postao trend da imamo ovakve teže slučajeve u zadnje vrijeme, rekao je.

- Što se tiče profila, uglavnom ove loše stvari u društvu prave osobe koje bi mi stručno nazvali nezrele narcisoidne osobe. Oni se u suštini osjećaju vrlo slabima i nemoćnima, ustvrdio je Bagarić.


Poremećen sustav vrijednosti


Procijenio je kako je sve posljedica urušenog sustava vrijednosti i manjka empatije.

- Na nekoj društvenoj mreži da imaš prvu snimku, najbolju snimku, da si uhvatio najbolji kut, a ne prvi priskočio nekome tko leži na zemlji. To smo mi svjedočili u zadnjih dvadesetak godina tisućama puta, da se svugdje u svijetu događa. Želim biti prvi koji će imati snimku, nastavio je.

- Opet jedan dokaz nezrelosti i opet jedan dokaz nedostatka razvijanja empatije u društvu. To je poremećen sustav vrijednosti. Ako bi nešto snimili, ako bi nešto radili, trebali bismo se učiti od ranog djetinjstva, da ako netko leži na zemlji, da bismo mi trebali biti uz njega, znali, ne znali i pokušavati mu nekako pomoći, upozorio je.

Poslao je poruku roditeljima, pozvao ih je da ne guraju nezrele stvari u djecu.

- Poruka roditeljima, ovakve stvari idu na račun najviše roditelja, a onda društvo. Poruka roditeljima je svakako da i mi kao koji smo roditelji imamo zrele i nezrele stvari kod sebe. Nemojmo gurati nezrele stvari u djecu, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!