Bakić: Mjera je bila neučinkovita; Lovrić: Gradonačelnik predložio protuzakonitu odluku

25.04.2022.

19:35

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Bakić i Lovrić u Dnevniku

Bakić i Lovrić u Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Zagreb je naš!) Damir Bakić gostovali su Dnevniku HTV-a te komentirali odluku Visokog upravnog suda u Zagrebu koji je privremeno obustavio ukidanje mjere roditelj-odgojitelj u glavnom gradu. 

Od 1. svibnja svim korisnicima mjere, a ima ih oko 5.800, novčana naknada u visini od 4.850 kuna isplaćivat će se kao i do sada. Obustava će biti na snazi sve dok sud ne odluči o zakonitosti odluke. Damir Bakić je rekao da se danas dogodila odgoda kojom se obustavlja izvršenje ove odluke. 

- Gradska skupština je u prosincu donijela odluku o izmjeni mjere roditelj-odgojitelj. Taj predmet je došao na Upravni sud, i Visoki upravni sud je trebao donijeti odluku je li ta odluka Gradske skupštine bila zakonita ili nije bila zakonita. Nažalost, Visoki upravni sud nije našao kapacitete I snagu da u proteklom vremenu takvu odluku donese. Prolongiravši donošenje takve odluke, danas je doneseno nešto što je tehnički, a to je obustava izvršenja do trenutka u nekom budućem vremenu kad će se odluka o zakonitosti i donijeti, rekao je. 

Ivica Lovrić je naglasio da je mjera socijalna i demografska te je ispunila svoje ciljeve.

- U Gradu Zagrebu je za 30 posto povećan broj trećerođene djece. Možemo reći da je polovica roditelja koji su u mjeri roditelj-odgojitelj tijekom trajanja mjere rodila još jedno dijete. Skup mjera pa tako i ova dao je značajne rezultate, rekao je. 

Bakić: Mjera je regresivna, nedemokratična i nepravedna

Bakić je istaknuo kako je ocjena ove mjere dijametralno suprotna.

- Mi smo uvjereni da ta mjera nije bila učinkovita, bila je regresivna, nedemokratična i nepravedna prema svim ostalim sugrađanima. Bila je suprotna svim trendovima i kretanjima u društvu. Mjera je podrazumijevala da roditelji koji tu mjeru koriste ne mogu biti na tržištu rada, ne mogu biti zaposleni, niti primati naknadu. Ta mjera je branila da djeca temeljem kojim se ta naknada dobivala budu uključeni u formalni predškolski odgoj i obrazovanje. Formalni predškolski odgoj i obrazovanje je jedan od prioriteta naše nacionalne politike, rekao je.

Lovrić: Roditelji mogli birati hoće li se uključiti u mjeru ili svijet rada

Lovrić je naglasio kako se nisu obratili Visokom upravnom sudu da odlučuje o efektima mjere, nego o zakonitosti odluke koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba na prijedlog gradonačelnika Tomaševića.

- Odgovorno tvrdim da je gradonačelnik predložio protuzakonitu odluku, a skupštinska većina to izglasala. Mjera je progresivna, tolerantna, daje pravo izbora roditelju, pravedna je jer su roditelji mogli birati hoće li se uključiti u mjeru ili svijet rada. Kad se govori o uključivanju djece u predškolu, sva djeca koja su u mjeri roditelj-odgojitelj što je zakonska odluka godinu dana prije polaska u prvi razred, uključeni su u predškolu. U prijedlogu proračuna aktualna gradska vlast je rekla da će uštedjeti 270 milijuna kuna. Ako to pomnožimo s brojem mjeseci u godini, to nije 40 milijuna kuna, naglasio je.

"Evidentno je da ćemo morati donijeti rebalans proračuna"

Bakić je rekao kako mjera roditelj-odgojitelj košta ovaj grad 45 milijuna kuna.

- Novca u proračunu za 2022. godinu ima savršeno dovoljno u okolnostima u kojima je ta mjera donesena. Evidentno je da ćemo morati donijeti rebalans proračuna. Ta mjera podrazumijeva da svaki korisnik te naknade ovog trenutka dobiva neto, nešto više od 5 tisuća kuna. Ona podrazumijeva da 5.712 korisnika ove naknade, grad u bruto iznosu košta 45 milijuna kuna mjesečno. To je svaki mjesec jedan novi vrtić. Ovog momenta je jasno da razlika što bi ta mjera koštala da je izmijenjena i onog što košta sada, iznosi 40 milijuna mjesečno, rekao je.  

Lovrić je govorio o prijetnjama te spomenuo zamjenicu gradonačelnika Dolenec za koju kaže da je u kamere rekla da priprema izmjene u sistematizaciji kako bi mu mogla dati otkaz. 

- I gospodin Korlaet je više puta prijetio, to je očito u duhu aktualne vlasti, dodao je.

Bakić se nadovezao te rekao kako to nisu prijetnje te da Tomašević, Dolenec i Korlaet nikad nisu nijednu prijetnju izgovorili.

- Ovo su bestidne laži što me ne čudi. Kolega Lovrić je u nekoliko navrata posezao za lažima i to vrlo otvoreno. Bude li donesena odluka da je ova odluka nezakonita, nije li to zadiranje u demokratsko pravo građana da na izborima biraju politiku promjena - upitao je Bakić.   Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!