Ban Toskić: Ministar je obećao rasteretiti liječnike obiteljske medicine, ali to se nije dogodilo

30.01.2023.

17:41

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Nataša Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

Foto: HTV / HRT

Osjećaju li se liječnici sigurno na svom radnom mjestu, kakvo je stanje u zdravstvu s obzirom na nedostatak liječnika obiteljske medicine i nestašicu pojedinih lijekova, prokomentirala je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, prokomentirala je slučaj napadnute psihijatrice i istaknula kako je to tema koja do sada nije bila dovoljno prisutna u medijima te da su liječnici svakodnevno izloženi nasilju, ponajprije verbalnom. Objašnjava da je važno osuditi svaku vrstu nasilja, pogotovo u slučaju napadnute liječnice gdje je nasilje ekstremno i neprihvatljivo. 


- Moji kolege gotovo da su se naviknuli raditi u tako teškim okolnostima i mnogi od njih pokušavaju umanjiti štetu koju im pacijent nasiljem nanosi. Skloni su tomu da prijeđu preko svega jer moraju nastaviti raditi smireno i koncentrirano sa svima onima drugima koji čekaju svoj red, ali bilo koja vrsta nasilja, pa tako i verbalno, ostavlja dubok trag na koncentraciju, sigurnost liječnika i na tome kako će on nastaviti dalje raditi, za HRT-ov Regionalni dnevnik rekla je Ban Toskić.


Golem je nedostatak liječnika obiteljske medicine, a oni koji rade pretrpani su administrativnim poslom. Prije dva dana Ban Toskić je u ime Koordinacije poslala apel HZZO-u i Ministarstvu da se osnuje "helpdesk" za pomoć liječnicima.


Naglašava kako u obiteljskoj medicini, osim što nedostaje liječnika, većinom su to žene starije od 55 godina, a usto brojne su ordinacije u Hrvatskoj izolirane. Ističe kako ni pacijenti nemaju realna očekivanja i nisu svjesni da nemaju uvijek pravo na sve i odmah. 


- Ministar je odavno obećao poslati administratore i administrativno nas rasteretiti, to se do sada nije dogodilo. Zato nam je palo na pamet, ako ništa drugo, da se barem osnuje 'helpdesk' HZZO-a na kojemu bi bili odmah dostupni i pacijentima i liječnicima kontrolori HZZO-a koji su vještaci, najbolje upućeni u prava pacijenta i koji bi istog trenutka dali stručno tumačenje ima li pacijent neko pravo koje zahtijeva iz osiguranja ili ne, kazala je Ban Toskić. 


Posljednjih dana aktualna je tema nestašice pojedinih lijekova. 


- Mi već dulje osjećamo nedostatak nama najvažnijeg antibiotika, a to je penicilin. Svjedoci smo svakodnevno takozvane defekture ili nedostatka nekog lijeka. Tu se nalaze i neki antidepresivi, lijekovi protiv osteoporoze, lijekovi za srčane bolesti. Do sada smo se snalazili s paralelnim lijekovima, nadam se da defekture neće dugo trajati i apeliram da se problem penicilina i cjepiva protiv tetanusa hitno riješi, istaknula je Ban Toskić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!