Ban Toskić: Očekujemo da nas premijer sasluša i razumije naše argumente

09.04.2023.

10:16

Autor: T.V./HRT

 Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a

Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a

Foto: HTV / HRT

Hoće li biti prosvjeda Hrvatske Liječničke komore i ostalih sindikalnih udruga zdravstvenog osoblja ovisit će o sastanku premijera Plenkovića i sindikalnih čelnika koji je zakazan u utorak u prijepodnevnim satima. Na stolu će biti sve teme i zahtjevi liječnika i medicinskog osoblja koje su zapravo bitne i za pacijente.

U Studiju 4 je gostovala Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a, koja je otkrila očekivanja od sastanka s premijerom.

- Dugi niz godina vodili smo dijaloge i rasprave s Ministarstvom zdravstva. Nažalost, oni nisu bili učinkoviti, naši argumenti nisu bili shvaćeni i niti jedan prijedlog prihvaćen. I to nas je dovelo do ruba. Shvatili smo da je jedini mogući sljedeći korak razgovor s premijerom od kojeg očekujemo da nas sasluša, da razumije naše argumente, da sasluša činjenice, brojke statistiku, sve ono što je vrlo lako provjerljivo i moguće dokazati, istaknula je Ban Toskić.

Kaže kako su liječnici nezadovoljni koeficijentima na svoju plaću.

- Liječnici su nezadovoljni koeficijentima na svoju plaću i to posebno oni liječnici čiji koeficijenti nisu jednaki koeficijentima njihovih kolega jednakog stupnja stručne spreme i akademskog statusa. I u tom smislu smo tažili, u potpunom suglasju, ujednačavanje koeficijenata liječnika specijalista iz primarne zdravstvene zaštite i bolničkih specijalista, a isto tako i ujednačavanje koeficijenata unutar bolnica i povećanje zaista sramotnih koeficijenata specijalizanata za 10 posto. Naravno, jednom dijelu liječnika time će se povećati plaće, poručila je Ban Toskić.

Smatra kako je zdravstvo potrebno prodrmati iz temelja.

- Ovo bi bio prvi i osnovni korak da zadržimo naše liječnike u zemlji. Nadam se da će se misliti i na medicinske sestre, ali da je potrebno prodrmati zdravstvo iz temelja i pristupiti detaljno, analitički reformi, to je istina. Zdravstvo je postalo tema i hvala va na tom, rekla je Ban Toskić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!