Beroš - o rokovima za dva do tri dana, liječnici nastavljaju pripreme za štrajk

03.04.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: Dnevnik/HTV/Ruža Ištuk/E.P.C.

Pet krovnih liječničkih organizacija, nakon što veliki prosvjed liječnika nije donio željene rezultate, najavilo je štrajk te zatražilo sastanak s premijerom. Još nije poznato hoće li ih primiti, ali održan je sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, koji je nakon sastanka izišao pred novinare i istaknuo da svi skupa imaju jasno viđenje o tome kako unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav i zajednički im je cilj unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav, a o zahtjevima liječnika i eventualnim novim rokovima za njihovo rješavanje izjasnit će se nakon konzultacija. Dat će si dva do tri dana pa će im se pismeno obratiti s obećanjima za koje misli da su utemeljena. Liječnici nakon sastanka ponavljaju - djela, a ne riječi i poručuju da im preostaje jedino nastaviti pripreme za štrajk. 


Beroš: Još dva-tri dana za konzultacije o rokovima 


Ministar zdravstva Vili Beroš pred novinare je izašao nakon sastanka koji je trajao malo manje od dva sata. Rekao je da su očekivanja liječnika zaista zahtjevna te je stoga zasad teško govoriti o nekakvim rokovima. 


- Oni su i danas inzistirali na istima, stoga ćemo mi nakon dodatnih konzultacija razmisliti hoću li ponovno ući u proces obećavanja rokova pa se na taj način izložiti mogućnosti da se ponovno poskliznemo. U svakom slučaju, ono što je bitno, svi skupa imamo jasno viđenje o tome kako unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav, rekao je ministar zdravstva nakon sastanka.  


Dodao je da će se o eventualnim novim rokovima izjasniti nakon konzultacija, dat će si još dva, tri dana kada će im se pismeno obratiti s obećanjima za koje misli da su u ovom trenutku utemeljena.  


Zahtjevi liječničkih organizacija nisu dvojbeni, kaže ministar


- Dakle, kada je riječ o mladim liječnicima i specijalističkom usavršavanju, njihovim prvima, kada je riječ o Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika, o uredbi koja je u završnom dijelu procedure i koja će zdravstveni proračun koštati dodatnih 74 mil. eura, ali mislimo da je utemeljena, oko toga nema dvojbe. Dvojba je bila jedino oko rokova i tu priznajem da smo malo poskliznuli, ali ne zbog toga što ne želimo raditi, nego zbog određenih objektivnih okolnosti koje su oko nas, rekao je ministar zdravstva.


Što se tiče rokova, rekao je da će si Ministarstvo dati još dva dana.


- Dat ćemo si još dva dana, probat ćemo biti baš skroz promišljeni, iako je to vrlo kompleksno jer niz elemenata utječe na donošenje zakona, rekao je Beroš u vezi sa zahtjevom liječničkih udruga da Zakon o radno-pravnom statusu liječnika bude donesen do kraja proljetnog zasjedanja Sabora. 


Beroš je rekao da će tražena uredba o koeficijentina stajati oko 74 milijuna eura, što bi se namirilo iz proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.  


Priznao da se, kako je rekao, poskliznuo kada je prošle godine udrugama iznio neke rokove za ispunjenje njihovih zahtjeva te zato više ne želi iznositi nikakve rokove.


Je li štrajk legitiman? 


Na pitanje o pripremama za štrajk liječnika, ministar je odgovorio protupitanjem - je li to legitimno. Objasnio je da, prema njegovom mišljenju nema velikih razmimoilaženja koja bi bila razlog za štrajk, a postoji pravna procedura koju treba proći prije organiziranja štrajka. 


Potvrdio je da je razgovarao s premijerom o zahtjevima liječničkih udruga.


Beroš je i nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a na konferenciji za novinare komentirao današnji sastanak s liječničkim udrugama i sindikatom. 


- Zajednički nam je zadatak unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav. Ono o čemu smo danas razgovarali to su ponovno rokovi za realizaciju određenih zahtjeva, a to je uredba o izmjeni keoeficijenata, zatim zakon o radno-pravnom statusu liječnika, a svi ti elementi su u izradi, rekao je.  Dodao je da je kolege liječnike zamolio da se strpe nekoliko dana. 


- Zamolio sam kolege da se strpe nekoliko dana dok sagledamo sve elemente koje je potrebno ubuhvatiti, da ne bih opet došao u situaciju kao u kolovozu prošle godine - da obećavam da će se nešto realizirati dogodine - a to doista zbog objektivnih razloga nije bilo moguće, kazao je.


Ponovno je poručio da će se dogovoriti o rokovima, i smatra da tu neće biti dodatnih velikih problema s obzirom na to da nema suštinskih prijepora. Dodao je da su govorili i o pravu na štrajk. 


- Legitimno je pravo i prosvjedovati i štrajkati, međutim, kada to radimo, onda je vrlo dobro znati točno što je supstrat prijepora. Ja danas u ovom trenutku, osim tih rokova, nisam naišao na nekakva razmimoilaženja u pravcu rješavanja. Da budem potpuno točan, suglasan sam, pogotovo s inicijativom mladih liječnika da u ovom trenutku proces specijalističkog usavršavanja liječnika u RH nije optimalan, međutim to je naslijeđena situacija, rekao je Beroš. 


Manji prijepor u tzv. robovlasničkim ugovorima za mlade liječnike 


O tzv. robovlasničkim ugovorima za mlade liječnike, kazao je da u tom pogledu postoji ipak manji problem, ali  i da je u vezi sa specijalističkim usavršavanjem pozvao mlade liječnike na novi sastanak kako bi i to pitanje što bolje riješili. Objasnio je u čemu vidi, kako je rekao, manji prijepor. 


- S aspekta osiguravanja dostupnosti zdravstvene zaštite, takvo postupanje je očekivano. Svi oni ravnatelji, pogotovo manjih i neatraktivnih bolnica, moraju imati određeni instrument osiguranja, da će liječnici kada završe proces specijalističkog usavršavanja ostati u njihovoj sredini. Ukoliko oni odu, bez ikakve ugovorne obveze, stvorit će se, ne samo financijski trošak što je najmanje važno, nego činjenica da nema tko u tom trenutku pružati zdravstvenu zaštitu u toj sredini. Stoga, obveza da kada mladi liječnik kad završi specijalizaciju ostane neko vrijeme raditi u toj sredini, po meni je, s aspekta zaštite javnozdravstvenih interesa iznimno važna, kazao je Beroš. 


Dodao je i da se i o tom pitanju može razgovarati jer, kazao je, praksa je u europskim zemljama različita.


- Činjenica je i da kada EU financira specijalizaciju u RH, također traži ugovornu obvezu da liječnik-specijalizant odradi onaj dio koliko je trajalo specijalističko usavršavanje, rekao je ministar zdravstva.  


Zamolio je mlade liječnike da i u tom pitanju pronađu zajedničke odgovore s Ministarstvom, i napomenuo da će i jedinice lokalne i regionalne samouprave morati participirati s onim elementima koji će privući zdravstveni kadar da ostane na njihovim područjima.


Stoga, je rekao je Beroš, mimo sastanka s liječničkim udrugama, imao sastanak sa svim predstojnicima ureda za obrazovanje i zdravstvo u svim županijama i na temu nedostatka medicinskih sestara, a zbog potrebe većih upisnih kvota za deficitarna zanimanja kontaktirao je i s ministrom obrazovanja i znanosti.  


Sve se rješava po redu - premijera zanimaju elementi o kojima razgovaramo 


Na pitanje hoće li predstavnike liječnika primiti i premijer, kao što to oni traže, kazao je da to treba pitati premijera.


- Mislim da nema nikakvog razloga da mi svi skupa razgovaramo, sve ide redom. Potrebno je sve ono što je prijepor iskomunicirati na ovom nivou, a kad se to iskristalizira kao određeni problem ili izazov, onda će, naravno biti uključen i premijer u rješavanje svega toga. On od toga ne bježi. Želim reći da je premijer oduvijek bio senzibiliziran za pitanja u zdravstvenom sustavu., međutim, nakon što je pandemija de facto pokazala važnost hrvatskog zdravstvenog sustava, ideje i htijenja ove Vlade da unaprijedi hrvatsko zdravstvo i da na neki način ozdravi zdravstvni sustav više je nego neupitna i vrlo jasna. Premijera vrlo živo zanimaju svi elementi o kojima razgovaramo i drugi izazovi u zdravstvenom segmentu, o tome intenzivno komuniciramo gotovo na dnevnoj bazi.


Upitan hoće li zabraniti štrajk ako se na tu akciju odluče liječnici, ministar Beroš istaknuo da građani mogu biti sigurni da će braniti njihov interes i da neće dopustiti štrajk u svim onim područjima koja bi mogli ugroziti zdravlje građana. Poručio je da generalne zabrane štrajka neće biti, ali da je proces najave štrajka definiran zakonom, jer sindikat mora štrajk najaviti Gospodarsko-socijalno vijeću s jasnim razlogom.


O tome što je ministar zdravstva rekao o izradi zakona o radno-pravnom statusu liječnika više pogledajte u snimci s konferencije za novinare.

"Dobru volju smo pokazali, ništa novo nismo čuli"

Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog sindikata liječnika


Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić nakon sastanka s ministrom Berošem u izjavi novinarima rekla je da na današnjem sastanku nisu čuli ništa novo. Datume koje su tražili nisu dobili, a da je u vezi s uredbom o koeficijentima koju očekuju, ministar u početku odbio govoriti o nekim rokovima, da bi na kraju rekao da će se konzultirati prije nego što se očituje o tom njihovu zahtjevu. 


- Ministar je na početku odbio reći da će biti riječ o datumima, a onda je rekao da će se savjetovati s Vladom. Ministar je jasno rekao da ne može utjecati na ubrzanje postupka međuresorne suradnje, zbog čega smo i tražili uključivanje premijera. Dobru volju smo pokazali, ništa novo nismo čuli. Sad, kad smo spomenuli nekoliko zahtjeva, sad se odjednom aktivno govori da to treba ispraviti. Djela, a ne riječi, ponovila je očekivanja liječničkih organizacija. 


Istaknula je da, s obzirom na to što su čuli, liječnicima ne preostaje drugo nego da nastave s priprema za štrajk. 

- Nismo dobili datum ni za to kada će nas primiti premijer, rekla je Čulinović-Čaić osvrčući se na traženi datum objave uredbe o koeficijentima. 


U međuvremenu HLS nastavlja s pripremama za štrajk, o kojemu će odluku donijeti sindikalna skupština do kraja tjedna.


- Počinjemo sa zakonski propisanima pripremama za štrajk, a što će se u međuvremenu događati, vidjet ćemo, rekla je Čulinović-Čaić.

- Ako ministar misli da je štrajk zakonski upitan, neka provjeri je li je ili nije, rekla je novinarima. 


Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić istaknuo je da je posljednji put premijer razgovarao s liječničkim udrugama prije tri i pol godine.


Očekivali su, kaže, da će ih premijer primiti nakon najvećeg prosvjeda liječnika u povijesti Republike Hrvatske, koji su organizirali prošloga mjeseca, no ništa se nije dogodilo.

- Nas zanima kada će uredba biti u Narodnim novinama, rekao je i Luetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!