18:50 / 29.04.2021.

Autor: Hina/J.L.

Banožić: Hrvatska vojska će sudjelovati na obilježavanju "Bljeska"

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će Hrvatska vojske temeljem njegove odluke sudjelovati u Okučanima na obilježavanju vojno-redarstvene akcije "Bljesak", poručivši kako nikada nije izdavao odluku o tome gdje će zapovjednici biti, pa neće to učiniti ni sada.


- Hrvatska vojska će sudjelovati temeljem odluke ministra obrane, odnosno mene, po članku 54. u kojem je raspisano pod kojim uvjetima se daje vojska, u ovom slučaju Počasni vod, polaganje vijenaca i mirnozov. To je ono što obilježava svaki državni protokol, izjavio je ministar Mario Banožić novinarima u Vinkovcima gdje je nazočio svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune".

Dodao je kako je s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem prije nekoliko dana razgovarao o njegovoj mogućoj zapovijedi kojom bi vojnom vrhu zabranio sudjelovanje u obilježavanju vojno-redarstvene akcije "Bljesak". Tada je, kaže, rekao da nikada nije izdavao odluku o tome gdje će zapovjednici biti, pa neće to učiniti ni sada.

Istaknuo je kako ovdje imamo događaj koji je za hrvatsku povijest jako bitan - 26 godina od vojno-redarstvene akcije "Bljesak". Stoga, poručio je, svi svojim primjerom moraju pokazati dostojanstvo kako bi iduće generacije učile o hrvatskoj povijesti, poštovale je i ponosile se.

- Mnogi zapovjednici su bili pripadnici gardijskih postrojbi, sudjelovali su u Domovinskom ratu i siguran sam da osjećaju posebnu čast kod sudjelovanja u takvim događajima, kazao je.

Upitan tko u mirnodopskim razdobljima zapovijeda vojnicima te može li predsjednik Republike neposredno zapovijedati, ministar obrane podsjetio je da je u zadnjoj izmjeni Zakona o obrani u lipnju 2013. godine definirana uporaba i korištenje Oružanih snaga.

- Uporaba je definirana člankom 47., u kojim uvjetima predsjednik RH zapovijeda Oružanim snagama, odnosno u mirnodopskom dijelu u kojim uvjetima se koristi Hrvatska vojska. Hrvatska vojska se koristi temeljem odluke ministra, temeljem koje se dalje izdaje zapovijed načelnika Glavnog stožera. Mislim da je put jasan, sve ostalo je stvar poštivanja ustavnih odredbi, rekao je Banožić.

Ponovio je kako članu Glavnog stožera nikad nije izdao odluku gdje će stajati i to neće učiniti ni sada. Također, dodao je, temeljem članka 47. takve ovlasti nema ni predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je ponovio kako još uvijek razmišlja da kao Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga zapovijedi vojsci da ne sudjeluje u obilježavanju VRO "Bljesak" u Okučanima, pojasnivši kako bi se to odnosilo na vojni vrh, a ne na vojnike.

- Na načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog zamjenika - na najviši vojni vrh se to odnosi, a ne na vojnike, kazao je u Kninu nakon svečanosti dodjele crvenih beretki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!