Banožić: Radio sam po zakonu, platit ću kaznu ali neću vratiti stan

17:42 / 25.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj mora platiti 7000 kuna jer je 2019. sam sebi potpisao korištenje državnog stana, no neće ga vratiti Državnim nekretninama. Ministar ponavlja da je radio sukladno zakonskim odredbama. 

- Neću se iseliti iz stana jer je Povjerenstvo dokazalo ono što sam ja rekao u postupku. No, poštujem odluku i kaznu ću platiti, rekao je Banožić nakon svečanosti donacije helikoptera Black Hawk u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu.

Dodao je da je kao državni dužnosnik imao pravo na trosoban stan od najmanje 60 kvadrata, ali ga nije sam birao, već je to učinila Uprava Državnih nekretnina.

- Odluku sam ja potpisao samo zato jer u članku 49 Zakona o državnoj imovini eksplicitno piše da je ministar državne imovine taj koji donosi odluke o stanovima, nikavo treće tijelo, poručio je Banožić.

Ministar obrane kritizirao je predsjednika Republike Zorana Milanovića zbog obnove MIG-ova u Ukrajini tijekom njegovog premijerskog mandata. Smatra da u tom poslu ima dosta nepravilnosti te da sporni MIG-ovi imaju lažnu tehničku dokumentaciju.

- Imamo čvrste dokaze da su brojevi na njima prekucani, da su falsificirane knjižice i zato treba podignuti proces za naplatu štete, sukladno potpisanim ugovorima, izjavio je. Međutim, ističe da je suludo govoriti o tome da se od Ukrajine traži naplata štete s obzirom na situaciju u kojoj se ta zemlja nalazi, a uz to krivica je i na firmi koja je radila remont MIG-ova.

Milanović: Ne znam što DORH čeka 

Odgovarajući na konstataciju novinara da se nije ni pozdravio s ministrom obrane Mariom Banožićem predsjednik Zoran Milanović je kazao kako je "ministar potrošio sav kredit kod pristojnih ljudi".

- Krši zakone, maltretira ljude, terorizira branitelje, tjera ljude u mirovinu na kriminalan način. (...) Ono što je najveći problem je to što bi trebao biti predmet istrage. To ja kažem i reći ću više od sto puta. Više od toga ne mogu, a šutjeti ne smijem. Ne znam što se događalo u Ministarstvu državne imovine i ne znam što DORH čeka. Nikad ni za koga nisam ove stvari govorio, ali neke stvari su očite i to je opasno za sustav, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!