Krstičević: Crvena beretka i u ratu i danas simbol hrabrosti i junaštva

15:52 / 28.04.2021.

Autor: Z.Kukilo/Dnevnik/IMS/ A.M./Hina/HRT

Predsjednik Milanović i ministar Banožić u Kninu na dodjeli crvenih beretki

Predsjednik Milanović i ministar Banožić u Kninu na dodjeli crvenih beretki

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

U Splitu je obilježena 30.  obljetnica osnutka 4. gardijske brigade "Pauci". Ratni zapovjednik te brigade general Damir Krstičević za Dnevnik HTV-a istaknuo je kako je 4. gardijska brigada simbol Grada Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske te vrijednost Domovinskog rata. Čestitao  je svim svojim suborcima, pripadnicima 4. gardijske brigade i današnjim "Paucima" 30. obljetnicu.  

- Mislim da nas je najbolje opisao ratni ministar obrane Gojko Šušak da Hrvatska vojska imamo sedam gardijski brigada, da su sve dobro obučene i ustrojene, a da je jedna udarna i to 4. gardijska koja je dobila sve bitke u ratu, kazao je Krstičević.

Brigada je od osnivanja do kraja rata prošla težak put, od jedne male, neopremljene brigade do simbola Domovinskog rata, a kao jedne od najtežih trenutaka Krstičević je izvojio izlazak hrvatske vojske na Dinaru te operaciju Oluju.

- Borbe na Dinari nisu bile lake, uvjeti su bili surovi. I na kraju kruna svih pobjeda - operacija Oluja. Dolazak sa 7. gardijskom brigadom na kninsku tvrđavu i stavljanje zastave, istaknuo je Krstičević.

- Ogromno poštovanje i zahvalnost našim poginulima, brigada ima 200 poginulima i nestalih, te njihovim obiteljima. Naša zadaća je čuvati uspomenu na te ljude i događaje. Oni su naša najveća vrijednost, poručio je Krstičević.

- Crvena beretka je i u ratu i danas simbol hrabrosti i junaštva. U našem narodu ona je, gdje god se pojavila, ulijevala sigurnost, stabilnost, a neprijatelju strah u kosti. I današnji pripadnici bojne Pauka su moćni, profesionalni i vrhunski obučeni. Oni su i danas jamac mira i sugurnosti u Hrvatskoj, kazao je Krstičević.

Banožić u Kninu: Crvene beretke podsjetnik kako je nastala 4. brigada i Hrvatska

Ministar obrane Mario Banožić poručio je u kninskoj vojarni da je današnja svečanost dodjele crvenih beretki, simbola legendarne 4. gardijske brigade novim pripadnicima bojne Pauci - podsjetnik onima koji ju nose kako je nastajala 4. brigada HV-a i na koji način je nastala hrvatska država.

Na svečanosti održanoj u vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu, dodijeljene su 53 crvene beretke novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, u povodu 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane RH Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armada, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj i drugi, naveli su iz Ministarstva obrane RH.

 Banožić je istaknuo da današnja svečanost dodjele crvenih beretki nije samo čin novim pripadnicima bojne Pauci.

- Crvena beretka, simbol legendarne 4. gardijske brigade, je prije svega podsjetnik da svaki dan, kada budete nosili tu crvenu beretku, budete svjesni načina na koji je nastajala 4. brigada i na koji način je nastala Hrvatska država. Vama je povjerena čast da čuvate uspomenu i nastavite tradiciju legendarnih Pauka, poručio je Banožić.

U povodu 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade ministar obrane je naglasio kako je to prilika podsjetiti se slavnog puta i svih pobjeda legendarne ratne 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

- Te pobjede su nam i danas obaveza da poštujemo način na koji je stvorena Hrvatska vojska i još im jednom zahvalimo, kao i svake godine do sada, na svemu što su, zajedno sa svojim članovima obitelji, dali da bi danas imali sigurnu i slobodnu hrvatsku državu, dodao je Banožić.

Osvrnuvši se na važnost očuvanja tradicije, ministar obrane je podsjetio kako vojarna u Kninu nosi ime slavne 4. gardijske brigade, a Časnička škola ime Andrije Matijaša-Pauka.

- Kada govorimo o 4. ratnoj gardijskoj brigadi, o imenima kao što je Andrija Matijaš-Pauk, govorimo o ljudima koje je dičila iznimna hrabrost i odlučnost, rekao je.

 Ministar obrane naglasio je kako je daljnja obaveza hrvatske države ulagati u Hrvatsku vojsku, razvijati je jer je ona krvlju stečena.

- Čestitam svima vama koji ste danas prisegnuli i želim vam još jednom zahvaliti na svemu što činite za Hrvatsku državu, dodao je Banožić.

Važno kontinuirano unaprjeđivanje i modernizacija Oružanih snaga RH 

I načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj čestitao je pripadnicima 4. ratne brigade dan brigade te pripadnicima bojne Pauci dan bojne kao i novim članovima bojne Pauci na prisezi. Također se prisjetio svih pripadnika brigade, poginulih i teško stradalih branitelja, koji su stradali braneći Domovinu.

- Ovo je prilika da se prisjetimo slavne ratne 4. brigade koja slavi tridesetu godišnjicu osnutka i koja je sudjelovala u najvažnijim operacijama u Domovinskom ratu, a nije doživjela niti jedan poraz i dala je ogroman doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, rekao je admiral Hranj.   

Načelnik GS OS RH istaknuo je važnost kontinuiranog unaprjeđivanja i modernizacije Oružanih snaga RH. Admiral Hranj poručio je članovima bojne Pauci da je pred njima karijera profesionalnog vojnika s puno izazova i prilika, a ona ovisi o ambicioznosti, upornosti i požrtvovnosti.

- Neka vam crvena beretka koju nosite bude poticaj u svakodnevnom radu, dodao je.

 Zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armada rekao je kako je za njega ovo veliki dan, ne samo zbog mladih Pauka već i zbog dana osnutka 4. gardijske brigade.

- Kao pripadniku ove postrojbe, iznimna mi je čast da možemo u sustav primiti 53 nova mlada pripadnika, dodao je pukovnik Armada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!