Obilježena 30. obljetnica 4. gardijske brigade "Pauci"

28.04.2021.

11:29

Autor: Marija Dujmić/Studio 4/HRT/D.D.

Obilježava se 30. godišnjica 4. gardijske brigade

Obilježava se 30. godišnjica 4. gardijske brigade

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U Splitu je obilježena 30. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade "Pauci". Ta legendarna postrojba Hrvatske vojske imala je jednu od presudnih uloga u pobjedi u Domovinskom ratu. U povodu 30. godišnjice osnutka u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana akademija.


Kroz brigadu je prošlo 7000 ljudi, 200 ih je poginulo ili nestalo, njima u čast položeni su vijenci, služena je sveta misa. Misija i u ratu i u miru ostala je ista - pomoći. Na obljetnici su bili državni, gradski i županijski čelnici, veterani 4. Gardijske brigade, ali i novi članovi.


Galerija
Obilježava se 30 godina 4. gardijske brigade, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Obilježava se 30 godina 4. gardijske brigade, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLObilježava se 30 godina 4. gardijske brigade, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Želio bih čestitati svim svojim suborcima, pripadnicima 4. gardijske brigade i današnjim "Paucima" 30 godina gardijske brigade. Hvala im na svemu, napravili smo jednu od najboljih udarnih postrojbi Hrvatske vojske, rekao je ratni zapovjednik i general, Damir Krstičević.

- Crvena beretka je simbol junaštva, hrabrosti i pobjede u Domovinskom ratu. Gdje god smo se pojavili ulijevali smo sigurnost našem narodu, a neprijatelju strah u kosti, izjavio je Krstičević.

Krstičević je zahvalio poginulim prijateljima i suborcima, njih 196 i 4 nestala, te je izrazio poštovanje njihovim obiteljima.

Prisjetio se i sedam operacija koja su izvedene od 1993. godine i njegovog zapovjedništva.

- Sve operacije 4. gardijske brigade su bile vrhunski pripremljene i provedene. To su sve bile veličanstvene pobjede, rekao je Damir Krstičević.

- Prva je Zima 94' odnosno izlazak hrvatske vojske na Dinaru, uvjeti nisu bili laki. Nakon toga operacije Skok 1 pa skok 2, pa Leto 95', i Oluja koja je bila veličanstvena pobjeda hrvatske vojske. Ulazak 4 i 7. brigade u Knin, podizanje hrvatskog barjaka, rekao je Krstičević.

- Nakon toga su uslijedile još dvije operacije, Maestral i Južni potez. To su bili dani ponosa, donosili smo slobodu, radili smo nešto za svoj narod i Hrvatsku, dodao je.

Na pitanje što mu je bilo najdraže u tom periodu ratni zapovjednik i general Damir Krstičević rekao je kako mu je uvijek bilo najdraže biti s ljudima na terenu.

- Zapovjednici 4. gardijske brigade su bili na terenu sa svojim vojnicima, dočasnicima i časnicima. Uvijek smo vodili postrojbu osobnim primjerom i to je nešto što se najviše pamti, kaže Krstičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!