Baranović: Za onkološke bolesnike spremniji smo nego u prvom valu pandemije COVID-a

14.12.2021.

08:19

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Sandra Baranović

Sandra Baranović

Foto: Studio 4 / HRT

Sandra Baranović iz Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike za tumore Zagreb gostovala je u emisiji HTV-a "Studio 4" i komentirala liječenje i prevenciju tumora u vrijeme pandemije. 

U očekivanju novog vala COVID-a 19 koji će opet opteretiti zdravstvene sustave europskih država, ispod radara javnosti prolazi nezadrživi val, rast malignih bolesti i karcinoma. 

- Pred novim valom pandemije što se tiče onkoloških bolesnika smo spremniji nego u prvom valu. To se vidi u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Dosta je pacijenata cijepljeno prije ulaska u bolnicu, hospitalizacije i početka obrade. Oni koji nisu cijepljeni moraju imati negativan PCR test najviše 48 sati star, tako da imamo neku zaštitnu liniju pri ulasku u bolnicu. To nam je spriječilo eksploziju epidemije u bolničkim odjelima, rekla je Baranović.

Sandra Baranović je rekla kako je teško predvidjeti u kojem opsegu će biti erupcija pandemije.

- Zato je i teško govoriti je li se možemo za to i pripremiti. Bolje smo pripremljeni s nekim mjerama zaštite. Klinika za tumore nije u nijednom trenutku postala COVID centar i nismo imali COVID odjele te imamo specifičan način funkcioniranja. Mogu reći kako se na nas nije značajno odrazila epidemija, rekla je.

Onkološki pregledi u vrijeme pandemije

Istaknula je kako je pregleda definitivno manje.

- U prvom smo se valu prilagođavali u hodu na situaciju. Bez obzira što smo klinika za tumore ne bavimo se isključivo zloćudnim bolestima, nego općenito uključuju i dobroćudne i zloćudne bolesti. Tako da smo neonkološke bolesnike koji imaju nešto bolju prognozu prilagodili tako da smo redovite preglede čak telefonskim putem obavili, ali u svakom slučaju smo bili s pacijentima u kontaktu, rekla je. 

Rekla je kako su onkološke bolesnike redovno pregledavali prema naručenim kontrolama.

- Primijetili smo da u kliničkoj praksi veći broj pacijenata prvi put se jave s uznapredovalim karcinomima iz područja glave i vrata. Tumori glave i vrata liječe se kirurškim putem tako da to umanjuje bolju prognozu za izlječenje te idu prema primarnom medikamentnom rješenju radioterapije i kemoterapije, naglasila je. 

Preventivni pregledi

Istaknula je kako ljude uvijek treba motivirati na preglede, prvenstveno kad su u pitanju tumori.

- Postoji više barijera, ne samo na razini bolničkog sustava, već teže dolaze u kontakt s liječnicima obiteljske medicine. Oni su prva barijera koja usmjerava prema bolničkom sustavu i nama specijalistima za onkološke bolesti. Popustio je stadij panike gdje ljudi nisu ni izlazili iz kuće, a kamoli išli liječniku na pregled, rekla je.

Baranović je rekla kako u Hrvatskoj brojevi od korone rastu i oboljelih i umrlih te da za predikciju za karcinome ipak treba proći duži period.

- Za maligne tumore se gleda petogodišnje preživljenje. Tad ćemo imati prave statističke podatke. Na temelju kliničke prakse sigurno će biti više umrlih od karcinoma jer se javljaju s uznapredovalim stadijem, rekla je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!