Barić: Najviše od svih ubijenih u Hrvatskoj su žene

12.02.2023.

12:06

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Željka Barić

Željka Barić

Foto: HTV / HRT

Kampanja "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" provodi se u 200 zemalja diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj. Središnji događaj održan je na Cvjetnom trgu u Zagrebu sa željom da se stvori nova kultura bez nasilja u kojoj se razvija suosjećanje i solidarnost. Svakim danom to je sve potrebnije jer statistika je porazna - procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a samo prošle godine ubijeno ih je 13. Na globalnoj razini procjenjuje se da je svaka treća žena bila izložena fizičkom ili seksualnom zlostavljanju. 

Galerija
Višnja Ljubičić , Foto: HTV/HRT
nasilje nad ženama , Foto: HTV/HRT

O svemu tome govorile su u emisiji Studio 4, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i ravnateljica Doma Duga Zagreb Željka Barić

- U zadnjih 10 godina je došlo do povećanja od 3 puta kaznenih djela nasilja u obitelji. Posljedica je to svih onih zakonskih odluka, javne rasprave koje govore da prekršajna kazne daju lošu poruku i društvu i žrtvama, a počiniteljima daje poticaj da dalje ulaze u nasilje, rekla je Ljubičić.

Dodaje kako postoji edukacija policijskih službenika i to je doprinijelo povećanju kaznenih dijela, stoga što je sve ono što je ulazilo u domenu prekršajnih djela sada ulazi u kazneno.

- Brutalizacija nasilja dolazi nakon COVID-a, naglasila je Ljubičić.

Naglasila je kako ne postoji sustavna prevencija i očekivanja su uprta u reformu socijalne skrbi.

- Prevencija se odnosi i na odgojno-obrazovni sustav gdje smo kroz analize udžbenika ustanovili da nema dovoljno edukacije o svim spektrima ljudskih prava, istaknula je.

Barić govori kako u domu imaju sklonište za žrtve brutalnog nasilja i ostalih nasilja.

- U vrijeme pandemije dogodio se veliki val žrtava koje su tražile smještaj u sklonište, ali i onih koje su tražile savjetodavnu podršku, rekla je.

Ističe da osim sustava socijalne skrbi koji je jedan od 3 sustava u postupanju, tu je i pravosuđe i policija.

- Najviše od svih ubijenih u Hrvatskoj su žene, a više od pola ubijenih žena su one koje su ubijene od bliskih osoba, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!