Crna statistika: porast nasilja nad ženama od 25 posto i 12 ubijenih žena

25.11.2022.

20:02

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nasilnici nad ženama koji nisu primjereno kažnjeni za učinjeno ponovno će ih fizički ili seksualno zlostavljati. Kazne za takvu vrstu nasilja u Hrvatskoj su, nažalost, preblage, izložena mu je svaka treća žena u Europskoj uniji. Kod nas bilježimo porast od čak 25 posto u odnosu na lani. U ovoj je godini 12 žena izgubilo život. Zabrinjavajuća je to crna statistika na koju se još jednom upozorava u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


U Našicama u svibnju ove godine ubijena je 20-godišnjakinja hladnim oružjem 300 metara od kuće, neslužbeno ubio ju je bivši dečko. U Vukovaru ove godine preminula je još jedna žena, iako su se liječnici borili za njezin život, od ozljeda koje joj je muškarac zadao, nožem, žena je izgubila bitku za svoj život. I to su samo dva slučaju u nizu jezivih ovogodišnjih napada na žene sa smrtnim posljedicama.


- Krv koja mi se slijeva niz lice umjesto suza i rana na glavi što užasno boli i peče, neizlječiva rana, koja je nastala udarcem utega od pet kila. Utega koji je trebao završiti na šipki sprave za vježbanje, a završio je na mojoj glavi, za HRT Dnevnik svoju ispovijest podijelila je Oršula Džaja, glumica.


Za one koje imaju istu ili sličnu priču u Rijeci je održan mirni prosvjed, a u Saboru minuta šutnje.


- Tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora biti samo nulta, naglasio je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora.

47 posto žrtava svih ubojstava u Hrvatskoj su žene


U posljednjih pet godina, 47 posto žrtava svih ubojstava u Hrvatskoj su žene. U ovoj godini broj žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji porastao je za 11 posto.


- Nažalost niske kazne, na prvom mjestu imamo uvjetne kazne, na drugom mjestu su novčane kazne i tek na trećem mjestu, najmanje, negdje manje od 10 posto prema našoj statistici se izriču kazne zatvora, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.


Do kraja godine u postupak e-Savjetovanja bit će upućen novi paket propisa kojima će se uvesti specijalizacija sudaca za kaznena i prekršajna djela, povećati prava žrtava nasilja i postrožiti sankcije za nasilnike.


- Kazna mora biti odvraćajuća, razmjerna i svrhovita. Ako će nam se ponoviti počinitelj onda se moramo zapitati je li ta kazna primjerena, istaknula je Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave.


Žrtve nasilja zaštitu mogu potražiti u 25 sigurnih kuća diljem Hrvatske.


- Skloništa sada ima i ovo u Požegi je već završeno europskim sredstvima, pratimo popunjenost i možemo reći da ima sasvim dovoljno mjesta iako bismo voljeli da takvih centara uopće nema u 21. stoljeću, kazao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Nasilje nad ženama globalni je problem, svaka treća žena u svijetu bila je pretučena, prisiljena na seksualne odnose ili na drugi način zlostavljana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!