19:29 / 15.09.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Bauk i Borić o aktualcu, obnovi i Dobroniću: Tko u ništa, tko u sridu

Arsen Bauk i Josip Borić

Arsen Bauk i Josip Borić

Foto: Dnevnik / HRT

Gosti središnjeg dnevnika bili su Arsen Bauk iz SDP-a i Josip Borić iz HDZ-a. S njima je o neobičnom aktualnom prijepodnevu, obnovi nakon potresa te izboru predsjednika Vrhovnog suda razgovarao novinar HRT-a Mladen Sirovica.

O Klubu zastupnika SDP-a

Bauk je najprije objasnio situaciju vezano za neizvjesnost o sudbini četvero svojih kolega. Na pitanje kako će ta priča završiti i kada, Bauk je odgovorio da se po njegovu shvaćanju radi o potpuno besmislenoj raspravi.

- Ako će kolege, četvorica zastupnika koji su do jučer bili članovi SDP-a, glasovati i diskutirati onako kako to u svojim smjernicama i odlukama odredi Klub zastupnika, onda nema nikakvog problema i potrebe za daljnjom raspravom. Ja mogu reći da sam danas uime Kluba zastupnika SDP-a govorio temeljem odluke sjednice na kojoj su bila i četiri zastupnika koji nisu članovi SDP-a. Oni isto nisu imali primjedbe na ono što sam govorio, prema tome očekujem da će podržati zakon zato što smo to najavili. A sve ovo smatram poslovničkim nadmudrivanjima koja bi trebala poslužiti da se u jednom trenutku s određenih startnih pozicija dočeka političko razrješenje za koje se nadam da će biti što prije. Naime, ja sam u ovoj situaciji bio i 2018., 2019., i sada 2021., a to je da služim kao nekakva osoba koja komunicira nešto uime Kluba zastupnika SDP-a i odgovaram na to kakvi su odnosi unutar Kluba. Ja se iskreno nadam da to više neću morati raditi 2022. godine, objasnio je Bauk.

Aktualno prijepodne u Saboru

Na pitanje je li i to utjecalo na oštrinu, odnosno njezin izostanak, oporbenih zastupnika na aktualnom satu za koji je i premijer Andrej Plenković rekao kako je bio nikad benigniji aktualni sat, Bauk je odgovorio da su zastupnici SDP-a postavili pitanja o najvažnijim temama u Hrvatskoj - obnova, COVID-19 i ostalo.

- Nekako mi se čini da je situacija možda medijski malo zasjenila zanimljivo i atraktivno. Ništa sporno ne vidim u tome, niti to medije interesira. Međutim, moj je stav da je ova forma aktualnog prijepodneva koja je bila možda interesantna početkom ovog stoljeća malo zastarjela i više nije atraktivna. Pitanja su preduga, odgovori su predugi. Više služi kao neka pozornica, a ne da se saznaju odgovori na prava pitanja. To sam i kolegama u parlamentarnoj većini, kad su tražili izmjene poslovnika, i predložio da se promijeni forma aktualnog sata da on bude dinamičniji i da bude više dinamičnije rasprave. Novo je vrijeme, novi su i načini komunikacije pa onda i aktualni sat ne mora biti iz prošlog stoljeća, rekao je Bauk.

Borić je zatim iznio svoje viđenje aktualnog sata.

- Počeli smo danas uspješno 8. sjednicu po nama već na početku. Svi koji su to htjeli, mogli su vidjeti jedan dobar aktualni sat u kojem je premijer s nikad manje pitanja dominirao. Davao je odlične odgovore na sva pitanja, mislim da su to radili i naši ministri iz HDZ-a, točno se vidi i zna red i stabilnost koju nosi ova vlast. Znamo gdje smo, tko sjedi u vladajućoj većini, koliko imamo ruku, na koji se način ponašamo, što želimo postići s određenim politikama i čak mogu reći da su pitanja koja su dolazila od vladajućih prema ministrima mogla otkriti puno više događaja i stvari koje su obilježile protekla dva mjeseca nego što smo to mogli čuti s druge strane. Mogu na kraju zaključiti alkarski SDP i oporba u ništa, HDZ u sridu, rekao je Borić.

O obnovi nakon potresa

Na aktualnom se satu često spominjala za HDZ bolna tema, a to je pitanje obnove. Ona i dalje stoji, razdoblje hladnijeg vremena se bliži. Na pitanje kad ćemo imati izmjene zakona i hoće li to pomoći ljudima na potresom pogođenim područjima, Borić je rekao kako je zadatak da se građanima osigura da ne budu u neprimjerenim uvjetima.

- Premijer je u jasnom odgovoru na pitanje koje je postavio Peđa Grbin gdje su primijećeni u ovih godinu dana problemi koji su se pojavili kroz taj zakonski propis i što je uočeno na terenu da treba promijeniti. Prije svega nelegalnih objekata ili legalnog vlasništva, pitanje sudjelovanja, znači učešća samih građana u obnovi plus još određeni problemi koji će se riješiti prijedlogom zakona koji će vrlo skoro izaći pred saborske zastupnike. Vjerujemo da će se ponovno prihvatiti velikim konsenzusom koji smo imali i kod prvog prijedloga kada su i kolege iz SDP-a i drugih klubova predlagali amandmane, rekao je Borić.

Na pitanje jesu li izmjene mogle nastupiti brže, Borić je odgovorio kako nisu vjerovali da će se u trenutku kada se krene u primjenu na terenu naići na toliko problema koji su se ipak pojavili.

- Treba ih sad riješiti i ministar Horvat je to najavio. Razgovori s gradonačelnikom Zagreba su također obavljeni i tu treba imati jednu širinu jer treba maknuti uska grla iz zakona i napraviti zakon koji će biti prohodan i riješiti ono što nas najviše interesira. Najprije treba riješiti sigurnost, da građani provedu zimu u sigurnijim objektima. Ako je to i privremeni smještaj, sigurno će se rješavati da bude bolji nego što je sada, ali i ovo što treba obnoviti, pogotovo dio konstrukcijske obnove koji je zahtjevan, s obzirom na potrebno vrijeme da se to isprojektira i izgradi, mislim da će se to riješiti kroz ove izmjene i dopune zakona, istaknuo je Borić.

Bauk je ukratko objasnio svoje viđenje situacije vezane uz obnovu.

- Bit ću i ja inspiriran Sinjskom alkom. Obnova u ništa, cijepljenje u jedan, predsjednik Vrhovnog suda zasad u ništa i afere u sridu, to je moje alkarsko viđenje situacije, rekao je Bauk.

O izboru za predsjednika Vrhovnog suda

Na pitanje hoće li HDZ podržati predsjednikova kandidata Dobronića, Borić je izjavio da su o tome iznijeli jasno stajalište.

- Pokrenuta je procedura, obavljene su određene proceduralne radnje. Još uvijek nemamo glasovanje saborskog Odbora za pravosuđe. Kroz nekoliko dana izaći ćemo s našim stavom, očito tu još imamo određene potrebe da se konzultiramo i donesemo ono što mislimo. Ono što nam smeta je da se već na neki način i kroz medije i na druge načine pokušava izdvojiti od pet kandidata koji su se kandidirali samo jedan. Vidimo da ga je aktualni predsjednik već i predložio i kao svoj prijedlog i očito da nešto u tom smjeru i ide. Treba sačekati neke momente koje smo tražili, međutim nisu se dogodili, prije svega od DSV-a, rekao je Borić.

Danas smo prvi put čuli ime Ksenije Turković, potpredsjednice Europskog suda za ljudska prava. Premijer kaže da bi njezino ime bilo praktički jednoglasno prihvaćeno. Upitan kad bi ona u nekom budućem scenariju bila predložena bi li je SDP prihvatio, Bauk je rekao kako je njegova prognoza da bi kandidat kojeg predloži predsjednik Republike vrlo vjerojatno SDP-u bio prihvatljiv.

- Mi poštujemo u potpunosti slovo i duh Ustava i smatramo da nitko nije kandidat dok ga ne predloži predsjednik Republike. Oni koji su se javili na javni poziv ja bih ih nazvao "wanna be" kandidatima jer kandidat je onaj koji je prijedlog, a prijedlog daje predsjednik Republike. Kad završi sva ova prethodna ukrasna procedura, onda će doći pravi prijedlog u Sabor od predsjednika Republike i onda će se o njemu raspravljati i glasati na plenarnoj sjednici. Poznavajući parlamentarnu praksu i funkcioniranje normalnih stranaka, znam da ono što budu glasali zastupnici HDZ-a na Odboru za pravosuđe, da će to glasati i na plenarnoj sjednici. Prema tome, zato je možda odgođeno glasanje na Odboru za pravosuđe da se ostavi još mogućnosti ili manevra za razgovore ili zato da se traži način kako da se bude protiv. Ja sam procijenio da u ovom mandatu Sabora i ovog predsjednika Republike nećemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda. Volio bih da sam se u tome prevario, a vrijeme će pokazati jesam li, rekao je završno Bauk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!