08:18 / 29.11.2018.

Autor: P.F./HRT

Bernardić prozvao Murganić, ona mu odgovorila

-

-

Foto: - / -

O tome su koalicijski partneri razgovarali jučer u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će njegova stranka, ne prihvati li se njihov amandman, biti suzdržana kod glasovanja o zakonu.
Hrvatski sabor raspravljao je o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze u pitanju treba li udomljivanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

Saborska rasprava svela se uglavnom na svjetonazorske razlike o tome trebaju li istospolni i neformalni životni partneri imati mogućnost udomljavanja djece, pri čemu su iz oporbe, kojoj se u tom zahtjevu pridružio i vladajući HNS, pljuštale optužbe na račun HDZ-a da je zakon "politički uškopljen", a djeca "stavljena na čekanje", dok je SDP-ova Sabina Glasovac resornu ministricu Nadu Murganić pitala: "Što vas boli tko koga voli?".


Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić je uoči saborske rasprave o Zakonu o udomiteljstvu najavu koalicijskog partnera HNS-a da će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona prokomentirala riječima da je to njihovo pravo. "Mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona", poručila je Murganić.

Prema ministričinu mišljenju ovakav prijedlog zakona ne krši Ustav. "Zakon je dugo prisutan u javnom prostoru, a struka se pozitivno opredijelila. Zakon prati UNICEF i sa savjetima i informiranjem građana i mislimo da smo puno truda uložili. Cilj nam je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji", istaknula je Murganić.

"Žao mi je što takva rješenja nisu propitivali kada su stavljena u Obiteljski zakon 2015. godine, koji je donijela sadašnja opozicija. Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi. Mogućnost udomljavanja kakva je u sadašnjem zakonu nismo htjeli narušavati  jer mislimo da je to rješenje dobro", uzvratila je na pitanje kako to da novi zakon dopušta mogućnost udomljavanja samcima, ali ne i istospolnim partnerima.

HNS je, na početku rasprave tražio stanku. Kritizirali su to što zakon ne dopušta udomiteljstvo i istospolnim i neformalnim životnim partnerima. Sličan stav imaju i GLAS i HSU.
"Zakon će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju udomiteljstva i broju djece koja će se udomiti i kao takav je potreban. No, jedno fali da bi bio izuzetno dobar je da se omogući i životnim partnerima i formalnim i neformalnim da ih ne isključujemo i ne diskriminiramo i da zakon bude i pravno održiv. Isključivanje njih će dovesti do pitanja kojim ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti", smatra HNS-ovac Stjepan Čuraj.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da se zakonom želi diskriminirati istospolne parove. "Kada ćete djecu konačno staviti na prvo mjesto? Kada ćete građane konačno prestati dijeliti na građane prvog i građane? Kada ćete nadrasti klerikalnu zatvorenost i otvoriti se za progresivnost i promjene koje su u svijetu već odavno nastupile? Ovaj zakon je prilika da iskoračimo naprijed, ali vi biste se uporno zadržavali na mjestu ili vraćali unazad, ako treba i do srednjeg vijeka', kazao je Bernardić vladajućima. Upitao je vladajuće čega se boje kad onemogućuju udomljavanja djece istospolnim parovima. 'Bojite li se da bi djeca mogla naučiti što su ljubav, tolerancija i prihvaćanje različitosti? Bojite li se da bi mogli odrasti u bolje ljude koji ne prihvaćaju nazadnost?', upitao je Bernardić. 'Želio bi predložiti ministrici Murganić da na jedan dan uđe u ulogu partnerice u istospolnoj zajednici, možda otkrije da bi u toj obitelji bila izvrsna majka ili otac. Svejedno', rekao je Bernardić.

Ministrica Murganić odgovorila mu je kako niti Vlada niti ona ni ministarstvo ne želi osporavati ničija prava. Mi smo se jako založili za konvenciju Vijeća Europe, što vi niste,  vi sada nama spocitavate da nismo stavili potencijalne udomitelje, istospolne ili životne, a niste ni vi iz istih razloga. Tada ste rekli da to nije psihološki aspekt, da treba uvažiti sociološko-kulturološki aspekt i da treba voditi računa kako sva istraživanja nisu provedena u našem sociološko-kulturološkom miljeu, rekla je Murganić Bernardiću.


Prilikom prvog čitanja SDP vas je pozvao da predložite rješenja koja neće diskriminirati dio građana zbog njihove spolne orijentacije. Vi ste napravili suprotno i predložili rješenje koje diskriminira građane koje su u životnom ili neformalnom životnom partnrstvu. Zašto, upitao je SDP-ovac Peđa Grbin ministricu Murganić.

Prozvana je pojašnjavala kako su odredbu o tome tko može biti udomitelj ostavili iz postojećeg zakona, a na temelju obiteljskog zakona iz 2015. o tome tko može posvojiti dijete. "To su osjetljiva obiteljsko-pravna područja pa ovakav najvažniji obiteljski zakon, koji je na snazi, može biti na neki način smjernica", rekla je Murganić.
----------------------------
O ovoj su temi koalicijski partneri razgovarali jučer u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će njegova stranka, ne prihvati li se njihov amandman, biti suzdržana kod glasovanja o zakonu. HNS ide s amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri. Premijer Andrej Plenković prije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće biti upitne. 

- Treba li istospolnim parovima omogućiti udomljivanje djece? 

U Saboru se ujutro raspravljalo o prijedlogu zakona o korištenju psa pomagača. Predloženim normativnim rješenjem želi se uspostaviti zakonodavni okvir za obavljanje djelatnosti pružanje pomoći i podrške korištenjem psa pomagača ili terapijskog psa a sve u svrhu stjecanja samostalnosti korisnika psa pomagača ili terapijskog psa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao i povećanja kvalitete življenja te provođenja terapijskog i/ili rehabilitacijskog postupka. Također uređuje se definiranje pružatelja usluga koje obuhvaća djelatnost korištenja psa pomagača,  načina osposobljavanja korisnika i drugih osoba za korištenje psa pomagača, procesa socijalizacije i školovanje psa za psa pomagača i terapijskog psa, edukacije drugih osoba koje sudjeluju u školovanju psa za psa pomagača (trener, radni instruktor), propisivanje prava i obveze korisnika psa pomagača te pravne posljedice onemogućavanja ostvarivanja prava (prekršajne kazne) te način financiranja djelatnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!