Beroš: Zabrinjavaju me iskazi liječnika kako je manje-više normalno da pacijenti preminu tijekom obrade

27.03.2023.

13:51

Autor: M.M./HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je smrt dvoje pacijenata potkraj veljače u čekaonici Hitnog prijma u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

- Želim znati što se dogodilo u KB-u Sveti Duh, stoga je upućen dopis kojim se tražilo očitovanje od iste ustanove kao i od osnivača Grada Zagreba. Ako ne budu svi relevantni odgovori prisutni, uputit ćemo zdravstvenu inspekciju. Ono što me brine su iskazi određenih liječnika da je manje-više normalno da pacijenti preminu u tijeku obrade. To smatram krajnje neprimjerenim i neadekvatnim. Fokus reforme je na pacijentu i ovakve stvari u budućnosti se više ne mogu događati, rekao je Beroš. 

Zbog obnove zagrebačkih bolnica rekao je da ne isključuje mogućnost većeg pritiska na OHBP-u na Svetom Duhu, no on kao ministar o tome nije obaviješten.


Pozvao je bolničke ravnatelje da na tjednim koordinacijskim sastancima u Ministarstvu zdravstva artikuliraju moguće probleme u funkcioniranju.


- Da pacijenti preminu pa to prva dozna rodbina, to ja kao ministar smatram apsolutno neprimjerenim. Treba utvrditi što je bio osnovni uzrok smrti pa ćemo znati što i kako dalje, poručio je.


Podsjetimo, u KB-u Sveti Duh nedavno su preminula dva pacijenta na njihovu objedinjenom hitnom prijmu. Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!