Beroš: Cijepimo se i spriječimo mogući peti val epidemije u veljači

15:13 / 02.12.2021.

Autor: D.M./HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HRT / HTV

- Ako ne postignemo dovoljnu razinu procijepljenosti, čeka nas peti val epidemije u veljači. Nikad nismo posegnuli za alatom obveznog cijepljenja, ali molimo građane: cijepimo se i spriječimo mogući peti val epidemije, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade. 

Odgovarajući na pitanje da komentira najavu Stožera da od 4. siječnja COVID potvrde vrijede samo za one koji su preboljeli COVID i cijepljene, kazao je kako je to bilo rečeno u potpuno drugačijem kontekstu, kada se pogoršavala epidemiološka situacija, i "u vrijeme kad je cijela Europa gledala u tom smjeru, a Nijemci već najavili upotrebu 2G potvrda". "Sve je bilo rečeno", dodao je, "u najboljoj namjeri, ali sada se, s obzirom na epidemiološku situaciju, o tome ne razmišlja." 

Nikad nismo razmišljali o uvođenju obveznog cijepljenja  

- Ako pogledate kontekst izjave, Ursula von der Leyen rekla je kako se o obveznom cijepljenju treba razgovarati i usuglašavati stavove. Mi u Hrvatskoj od početka naglašavamo da je cijepljenje na dobrovoljnoj bazi. Educiramo građane i nikad nismo razmišljali o uvođenju obveznog cijepljenja, rekao je Beroš. Naglasio je kako je on apsolutno suglasan sa stajalištem premijera i Vlade.

Nove varijante najvjerojatnije dolaze iz "bazena necijepljenih"
 
- Međutim, uvijek govorimo da su sve mjere na stolu i hoćemo li za nekima posegnuti, ovisi o epidemiološkom trenutku. Ne mogu reći što će biti. U Europi, ako ne dosegnemo određeni postotak procijepljenih, moguć je i peti val tijekom veljače. U roku od dva dana počelo se govoriti o novim varijantama. Stoga ne mogu reći da nikad nećemo posegnuti za mjerom obveznog cijepljenja. Nikad nismo posegnuli za tim alatom jer on uzrokuje podjele, izjavio je Beroš i pozvao građane na cijepljenje kako bi se spriječio taj val i nove varijante koje najvjerojatnije dolaze iz "bazena necijepljenih".

- Virus želi preživjeti i širi se tamo gdje može. To je trenutno "bazen necijepljenih". Tih tridesetak novih mutacija moglo je porazno djelovati na cijelu populaciju. Međutim, nova varijanta se pojavila u mlađoj populaciji, što bi ipak indirektno upućivalo na to da oni koji su cijepljeni nisu dominantno zahvaćeni, poručio je ministar.

Ponovio je da "obvezno cijepljenje neće biti uvedeno ako ne dođe do nekih novih ekstremnih uvjeta". 

O cijeni testiranja i nabavnoj cijeni testova 

- Dogovaramo cijenu testiranja koja bi bila uniformna. Nisam je ja dogovarao, nego ravnatelji hrvatskog i županijskih zavoda za javno zdravstvo. Oni su odredili da uz cijenu testova koji su besplatno distribuirani cijena testiranja bude 50 kuna, što se odnosi na ono što se osigurava putem HZZO-a. Logično je da ljekarne imaju više cijene jer na to naplaćuju PDV, rekao je Beroš. Nije komentirao ostale različite cijene na tržištu.

Bez aktiviranja Arene Zagreb 

U ovom trenutku svjedočimo padu broja novozaraženih i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je sve spremno, u ovom trenutku nećemo upogoniti Arenu, rekao je. Izrazio je nadu da nas čeka malo mirniji Božić te ponovio kako epidemiolozi upozoravaju na mogući peti val, neovisno o pojavi novih varijanti.

- Ovaj virus ne odustaje, moramo biti na sve spremni. Povući ću vam paralelu - španjolska gripa trajala je preko dvije godine, bilo je više od 500 milijuna zaraženih i od 50 do 100 milijuna umrlih. Imala je nekoliko valova, a ovaj virus ih ima više. Očigledno je da kad respiratorni virusi dođu na scenu, teško se povlače. Trebamo biti oprezni. Imamo načina i modalitete, nošenje maski, držanje udaljenosti i cijepljenje, poručio je Beroš.

Rekao je kako se iznimno loše osjeća vezano za prijetnje i pozivanje na linč njega, kolega i njihovih obitelji. Istaknuo je da sve što rade, rade u smislu zaštite zdravlja građana. 

- Sve drugo su loše priče o kojima će suditi povijest, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!