U posljednja 24 sata 5341 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminulo je 76 osoba

02.12.2021.

07:19

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.,D.D.

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Damir Spehar/Tomislav Miletic /Goran Kovacic / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5.341 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 32.603. Među njima je 2.391 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 311 pacijenata. Preminulo je 76 osoba, podaci su Stožera.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 619.255 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 11.043 preminule, ukupno se oporavilo 575.609 osoba od toga 4.676 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.167 osoba. Do danas je ukupno testirano 3.477.478 osoba, od toga 13.928 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 1.12.2021 utrošeno je 4.178.836 doza cjepiva, a cijepljeno je 54,05% ukupnog stanovništva, odnosno 64,49% odraslog stanovništva. Na dan 1.12.2021 utrošeno je 24.990 doza cjepiva, a od toga je 6.162 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 1.12.2021 2.193.458 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.951.981 osoba ( 1.775.440 osoba cijepljeno s dvije doze te 176.541 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 57,63% odraslog stanovništva.

- u Primorsko-goranskoj županiji danas je ipak malo bolje informacije, i malo optimističnije vijesti. Manji broj hospitalizacija i manji broj novozaraženih potvrdio nam je jutros ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Vladimir Mičević Nalazimo se na cijepnom punktu na Zamet u Rijeci, s nama je gošća epidemiologinja Danijela Lakošeljac, najavila je novinarka Matea Krmpotić u Dnevniku HTV-a.

- U zadnje vrijeme je veliki interes za cijepljenje. Prvi tjedan studenog bilo je svega oko dvije tisuće cijepljenih u tjednu, a prethodni tjedan bilo je gotovo 10 tisuća. Interes je sve bolji i sve veći, zaključila je dr. sc. Danijela Lakošeljac, dr. med., epidemiologinja NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

O booster dozi

- Masovno nam dolaze baš za booster dozu, tu su i stariji mlađi, svi oni koji su već dobili prethodne dvije doze unazad šest mjeseci. Svima se preporučuje booster doza ako je prošlo šest mjeseci od druge doze, odnosno dva mjeseca od Johnson cjepiva koje je samo u jednoj dozi, onda se svakako preporučuju booster doze, savjetuje Lakošeljac.

O obaveznom cjepivu

- Obzirom na stanje ove pandemije već drugu godinu za redom, obzirom na onaj četvrti val, mislim da bi svakako trebalo uvesti obavezno cijepljenje, izjavila je dr. sc. Danijela Lakošeljac.

Imunolog Pero Lučin smatra kako u ovom trenutku u Hrvatskoj ne treba inzistirati na obveznom cijepljenju.

- Ja kao liječnik imunolog i virusolog, uvijek preporučujem cijepljenje i mislim da je cijepljenje najbolji način osobne zaštite, i generalne borbe s ovom pandemijom. Ovaj virus ima devastirajuće učinke ne samo na ljude i na zdravlje, nego i na ekonomiju, na zdravstveni sustav, na odnose među ljudima, na političke odnose. To je pitanje političke procjene treba li ići prema obaveznom cjepivu, izjavio je Lučin u HTV-ovoj emisiji "Studio 4".

Sve više obolijevaju mladi ljudi

I dalje je velik pritisak na bolnice. Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, rekla je u  "Studiju 4" da se još ne smanjuje broj hospitaliziranih, trenutačno je na odjelu 76 pacijenata, jednako kao i jučer, te da je i dalje velik pritisak na bolnicu. Ukupan prosjek godina hospitaliziranih je 68, a u respiracijskom su centru i mnogo mlađi pacijenti, u dobi od prosječno 55 godina.

Poziv na testiranje građana koji su nedavno boravili u rizičnom južnoafričkom području

U svrhu pravovremene detekcije unosa i širenja varijante Omicron virusa SARS-CoV-2 u Hrvatsku, iz HZJZ-a pozivaju sve građane koji su unazad 14 dana doputovali iz područja južne Afrike da se jave na testiranje u teritorijalno nadležni zavod za javno zdravstvo.

Poziv se odnosi na sve građane koji su 18.11.2021. i kasnije doputovali u Hrvatsku iz Republike Južne Afrike, Bocvane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea ili Republike Mozambik, neovisno o postojanju simptoma, prethodnom cijepljenju protiv COVID-19 ili prebolijevanju bolesti COVID-19.

Poziv na testiranje PCR-om ili brzim antigenskim testom upućuje se nastavno na Odluku Stožera civilne zaštite RH o primjeni posebnih epidemioloških mjera prilikom prelaska granice Republike Hrvatske od 30. studenog 2021.

Podaci po županijama:

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 496 pozitivnih, troje umrlo

U Brodsko-posavskoj županiji 219 slučaja zaraze, dvoje preminulih

U Krapinsko-zagorskoj županiji 137 pozitivnih, a 7 preminulih

U Međimurskoj županiji 136 novozaraženih, umrle dvije osobe

U Osječko-baranjskoj županiji umrlo 9 osoba i 279 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 52 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 novih pozitivnih osoba

U Karlovačkoj županiji zaražene 133 osobe, umrle dvije osobe

U Primorsko-goranskoj županiji je 306 novooboljelih

U gradu Zagrebu novooboljelo je 1376 osoba

U Zadarskoj županiji 151 novozaraženi

U Ličko-senjskoj županiji 38 novooboljelih

Koprivničko-križevačkoj županiji 163 nova slučaja zaraze

U Zagrebačkoj županiji 553 novooboljelih

U Virovitičko-podavskoj županiji 57 novozaraženih 

U Istarskoj županiji 177 novozaraženih osoba

U Sisačko-moslavačkoj županiji 136 novozaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji 32 novozaraženih

U Varaždinskoj županiji 390 novih slučajeva zaraze 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 89 novozaraženih

U Europskoj uniji 59 zaraženih omikron-varijantom koronavirusa

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u kojim je državama dosad zabilježena nova varijanta koronavirusa, omikron.

Do početka prosinca zabilježeno je ukupno 59 slučajeva omikrona u državama EU/EEA. Nova varijanta zabilježena u 11 država: Austrija (3), Belgija (2), Češka (1), Danska (4), Francuska (1), Njemačka ( 9), Italija (4), Nizozemska (16), Portugal (14), Španjolska (2) i Švedska (3). Na pdoručuju Europe, omikron je još zabilježen i u Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Omikron je zabilježen i na drugim kontinentima, a prisutan je u sljedećim državama: Australiji, Bocvani, Brazilu, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japanu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Južnoafričkoj Republici.

Većina potvrđenih slučajeva povezano je na neki način s putovanjima u rizične južnoafričke zemlje. Dosadašnji slučajevi su bili ili asimptomatski ili blagi, pokazuju podaci. ECDC navodi da još nije zabilježen smrtni slučaj ili teško oboljenje uzrokovano omikronom.

Obvezno cijepljenje u EU?

Čelnica Europske komisije, navela je podatak da još trećina od 450 milijuna građana Unije - nije cijepljena. Osvrnula se i na omikron. Kaže da će proizvođačima cjepiva trebati otprilike tri mjeseca za prilagodbu - pokaže li se da postojeća - nisu učinkovita.

- Trenutačno ne znamo sve o novom soju, ali znamo dovoljno da bismo bili zabrinuti. Svi ste čitali o višestrukim mutacijama i što to može značiti. Iz iskustva s delta-sojem znamo da je riječ o utrci s vremenom. Dok ne budemo znali na čemu smo, a za to će trebati od dva do tri tjedna, kažu nam znanstvenici, moramo što bolje iskoristiti vrijeme, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Međunarodni savjetnik za pandemiju izazvanu koronavirusom i član tima izraelskog ministarstva Arnon Shahar u Dnevniku je ustvrdio da ne treba paničariti zbog novog soja. No treba biti oprezan.

-  Znali smo da postoji mogućnost nastanka ovakvih mutacija. Vidimo u Izraelu da dolazi do nešto slabije učinkovitosti u odnosu na delta-soj. Ljudi koji su djelomično cijepljeni trebaju biti docijepljeni i dobiti booster dozu barem pet mjeseci nakon zadnjeg cijepljenja, rekao je Arnon Shahar, međunarodni savjetnik za pandemiju, član epidemiološkog tima Ministarstva zdravstva Izraela

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!