14:20 / 26.08.2021.

Autor: T.V./D.D./HRT

Beroš o epidemiološkoj situaciji

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade rekao je da je Hrvatska ostala u narančastom i da nema crvenih zona.

- Do 12 smo sati čekali nove podatke u ECDC-ija, pa smo kontaktirali svoje izvore u Stockholmu i oni su nam potvrdili da cijela Hrvatska ostaje u narančastom i da nema crvenih zona, objavio je Beroš.

O epidemiološkim mjerama u školama

- Jasno je vidljivo da smo pri donošenju mjera posebno mislili na mentalno zdravlje djece koje je nedjeljivo od općeg zdravlja. Neke smo mjere zbog toga relaksirali. Najvažnije je da je struka determinirala siguran epidemiološki okvir u kojem se nastava može odvijati. Ponovit ću preporuke HZJZ-a da se cjepivo preporučuje djeci starijoj od 12 godina s kroničnim bolestima i onoj djeci koje svoje domaćinstvo dijele s oboljelima, učenicima završnih razreda srednjih škola, učenicima posebnih smjerova u srednjim škola koji tijekom obavljanja prakse dolaze u dodir s više ljudi te učenicima smještenim u učeničkim domovima, rekao je ministar. 

O padu interesa za cijepljenje

Svjedočili smo određenom padu, ali moja je impresija da je ipak prošlih dana broj cijepljenih prvom dozom stabilan. Neću reći da raste, ali i dalje imamo tri do četiri tisuće cijepljenih prvom dozom. Nije dovoljno, ali ipak ne bih rekao da je cijepljenje stalo. Dolaskom zimskih dana i povećanim brojem novozaraženih i hospitaliziranih na neki način raste svijest o potrebi cijepljenja, kaže Beroš.

O dopisu KBC-a Osijek necijepljenim djelatnicima

- Mišljenja smo da je u redu da zdravstvene ustanove vode računa o procesima u ustanovi. Da li je za sada prerano govoriti o posljedicama tužbi, ali kao ministar mislim da je dobro da se ova tema otvorila i njezine daljnje konotacije. Ono što je bitno - poslana je poruka. Neću ponavljati da su zdravstveni djelatnici odgovorni za svoje zdravlje, ali i zdravlje pacijenata. Provest ćemo mjere koje će povećati stupanj sigurnosti u zdravstvenim ustanovama. Ja sam u nekoliko navrata naglasio da sam pobornik upotrebe covid potvrda. Iako one nisu optimalne, u ovom su trenutku jedan argument koji povećava sigurnost aktivnosti u zdravstvenom sustavu, naglasio je ministar.

Beroš je rekao da će ponoviti riječi premijera, kako nisu orijentirani prema restrikcijama i zabranama, ali da ukoliko se nešto loše odnosi na sigurnost zdravstva, da je njegova zadaća kao ministra zdravstva intervenirati.

O covid potvrdi za one koji su preboljeli i primili prvu dozu

Na pitanje što s onima koji su preboljeli covid te su primili prvu dozu cjepiva, ali ne mogu primiti i drugu dozu zbog količine antitijela koje već posjeduju u organizmu, a istovremeno bez druge doze ne mogu dobiti covid potvrdu, ministar Beroš je odgovorio kako je to pitanje koje i njih muči.

- Znate da smo u neko doba razvijanja digitalne covid potvrde priznavali i antigenske testove, međutim to nije praksa u Europi, Europska komisija je definirala uvjete i to je samo PCR testiranje. Upozoreni smo da se moramo prilagoditi regulativi, u ovom trenutku smo se pismeno obratili Komisiji s navedenim problemom, i vjerujemo da će oni dijelom i uvažiti naše prigovore, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Ako se to i ne dogodi, HZJZ ima u rezervi nekoliko opcija, ali željeli bismo se prilagoditi legislativi Europske komisije i djelovati u tom kontekstu. To je razlog, i razumijem mnoge, no morat ćemo nažalost pričekati prvo da se Komisija očituje, a onda naknadno krenuti s ovim rezervnim rješenjima, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!