14:18 / 26.08.2021.

Autor: P.F./HRT

Fuchs: Bit će dopušteno miješanje djece i bavljenje sportom

Ministar Fuchs o epidemiološkim mjerama u školama

Ministar Fuchs o epidemiološkim mjerama u školama

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs govorio je o okviru epidemioloških mjera koji je nakon promišljanja pripremljen za novu školsku godinu.

- Tijekom dana bit će poznate kompletne mjere. Bit će dignute na web stranicu, trenutačno se lektoriraju kako ne bismo propustili neke zareze koji možda mogu biti bitni i ključni, rekao je Fuchs.

Dodao je kako smo prošlu školsku godinu završili zadovoljavajuće, djeca su svega pet tjedana na nivo RH bili izvan škole, odnosno on-line. To nas svrstava u sam vrh u EU, naglasio je.

- Na osnovu iskustava koje smo stekli lani, kao i rezultata istraživanja, mjere će biti nešto relaksiranije. Djeca od prvog do petog razreda koji su bili isključivo u "balončiću" odnosno nije bilo kretanja i miješanja, u idućem razdoblju moguće će biti donekle se miješati. Dopustit će se direktna nastava u kategoriji izbornih predmeta, dopunske i dodatne nastave koja je lani išla kompletno on-line, najavio je ministar Fuchs.

- Jednako tako u višim razredima bit će dopušteno mijenjanje učionica, korištenje kabineta - učionice za fiziku, kemiju, informatiku, naravno uz upute oko dezinfekcije između pojedinih razreda i prozračivanje prostorija, dodao je.

Bavljenje sportom i školska praksa

Također je rekao kako će biti omogućeno i bavljenje sportom unutar škola.

- Timovi koje škole imaju moći će biti sastavljeni od učenika i djece iz različitih razreda. Školske dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne spoertove građana. Vraća se mogućenost održavanja roditeljskih sastanaka uz poštivanje epidemioloških mjera. To je bio zahtjev i učitelja i roditelja radi bolje komunikacije. Ostaje obveza mjerenja temperature zaposlenika i da roditelji mjere djeci temperaturu, rekao je ministar.

- Školska praksa se ponovno dopušta. Studenti pedagoških fakulteta moći će obavljati praksu u razredima pod jednakim uvjetima kao i zaposlenici u pojedinoj školi. Praksa učenika strukovnih škola dopušta se jer je bitan segment u strukovnom obrazovanju. Učenici se moraju pridržavati uputa samih tvrtki u kojima će provoditi školsku prasku, pojasnio je Fuchs.

- Na roditeljskim sastancima će se morati poštivati distanca od 2 metra i nositi maske. Maske ostaju jedan od uvjeta za učenike od petog razreda nadalje ako nije moguće ispoštovati distancu od 2 m. Nošenje maske se preporučuje i kada postoji distanca. Ako je neki od učenika pozitivan, u tom slučaju ne treba čitav razred u samoizolaciju nego samo najbliži učenici. Tako bi se odlazak učenika u samoizolaciju smanjio, rekao je ministar Fuchs o novim epidemiološkim mjerama koje će biti najesen u obrazovanju.

O cijepljenju u prosvjeti

Što se tiče cijepljenja u prosvjeti rekao je kako nije previše zadovoljan odazivom prosvjetnih radnika i osoblja na cijepljenje.

- Ako izuzmemo visoko školstvo, na oko 50% smo. Pola naših prosvjetnih radnika nije cijepljeno i treba imati na umu da će takvi prosvjetni radnici kad prenesemo upute o mjerama, a u ponedjeljak ćemo imati sastanak s ravnateljima škola, morati nositi masku tijekom predavanja. Apeliram da se cijepe i da misli i na sebe i na djecu koju podučavaju. Zaštita radnika u tom smislu je dvojaka. Postoji cjepivo i zaštitna oprema. Priče o obveznom cijepljenju i otkazima nisu baš primjenjive. Imamo 50 posto necijepljenih, ne znam gdje bismo našli 20-ak tisuća učitelja da zamijene one koji bi odbili raditi, rekao je Fuchs.

O istraživanju

Ministar se na kraju osvrnuo se i na istraživanje o utjecaju pandemije na učenike. Rekao je da je zbog traženja samih učenika relaksiran dio mjera vezan uz sport.

-  Činimo sve da učinimo dodatne napore kako bismo čim više smanjili negativne posljedice na razvoj učenika, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!