07:53 / 26.08.2021.

Autor: T.V./P.F./HRT

ECDC: Hrvatska sva u narančastom; danas 638 novozaraženih i 6 umrlih

Karta ECDC-a

Karta ECDC-a

Foto: ECDC / ECDC

ECDC je objavio novu koronakartu po kojoj je Hrvatska cijela u narančastom i zasad nema crvenih područja. Promjena je to nagore jer na prošlotjednoj karti dio zemlje bio u zelenom. U protekla 24 sata zabilježeno je 638 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a šest je osoba preminulo.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama. Na novoj karti Hrvatska je cijela u narančastom i zasad nema crvenih područja, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od 4%.

Promjena je to nagore jer na prošlotjednoj karti dio zemlje bio u zelenom. No, prošle godine Hrvatska je bila označena crvenom bojom već 15. kolovoza, što je izazvalo otkaz mnogih turističkih rezervacija te mnogobrojne odlaske turista koji su već bili u zemlji. Sada se to neće dogoditi prije 2. rujna te je to što nam obala nije otišla u crveno, izvrsna vijest za  turizam jer ćemo i na kraju kolovoza imati povoljniju epidemiološku sliku od naših izravnih konkurenata na Sredozemlju.

Iako se Hrvatska na europskoj koronakarti dobro drži brojevi novozaraženih su nam u uzlaznoj putanji, pa premijer Andrej Plenković poziva na poštovanje mjera, oprez i cijepljenje koje stagnira.

- Vjerujem da će s povratom s godišnjih oni koji su oklijevali da se cijepe to učiniti, rekao je.

No poticaja za ciujepljenje neće biti.

- Nećemo davati bombone da se netko cijepi, inzistiram na efektu osobne odgovornosti, dodao je.

Kozlevac: Najnovija koronakarta Europe omogućava nam produljenje sezone

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac izrazio je zadovoljstvo što će cijela hrvatska obala, pa tako i Istra, početak rujna dočekati u "narančastom", što će im omogućiti produljenje turističke sezone.

- Želje i nade domaćeg turističkog sektora ipak su se na kraju ostvarile. Iako brojevi novozaraženih lagano rastu, veseli nas najnovija koronakarta Europe jer situacija je i dalje stabilna i povoljna i omogućava da se produži turistička sezona, izjavio je Hini šef istarskog stožera.

Istarski Stožer ovih je dana usredotočen na to da se zadrži povoljno epidemiološko stanje, te se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi početak školske godine bio što mirniji.

- Cijeli sustav je naravno napregnut i zbog turističke sezone i dolaska velikog broja turista, očekuje nas teška i izazovna jesen, no ne očekujem loš scenarij. Građani moraju biti odgovorni i disciplinirani, pozivam ih da se cijepe i zahvaljujem im jer su oni zaslužni što smo do sada zadržali povoljnu epidemiološku situaciju, poručio je Kozlevac.

Konkurencija ima lošiju epidemiološku sliku

Iako se u većini emitivnih zemalja mijenja stav prema incidenciji kao isključivom kriteriju rizičnosti putovanja u druge zemlje, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić uvjeren je da je ostanak u narančastoj zoni veliki plus za hrvatski turizam i veliki poticaj za uspješnu posezonu, naročito, kako je rekao, kada se uzme u obzir stanje u konkurentnim zemljama.

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom. Također cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom.

Austrija i Slovenija su narančaste, a crvene se južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narančast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta.

U Skandinaviji su Norveška i Finska su narančaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija u narančastom.

Tko je zelen?

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska koje su u potpunosti zelene, osim jedne regije u Rumunjskoj koja je narančasta. Također Rumunjskoj susjedna Bugarska je pak u crvenom.

Zelenom su bojom na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100.000 stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od 4% ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od 1%.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4% te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija za one koji se vraćaju u zemlju.

Danas 638 novozaraženih, 6 preminulih

U protekla 24 sata zabilježeno je 638 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.253. Među njima je 358 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 43 pacijenta. Preminulo je šest osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 371.623 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8.316 preminulo, ukupno su se oporavile 360.054 osobe od toga 330 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 7.058 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.501.327 osoba, od toga 10.428 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 25. kolovoza utrošeno je 3.236.170 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,09% ukupnog stanovništva, odnosno 50,57% odraslog stanovništva. Na dan 25. kolovoza utrošeno je 8.746 doza cjepiva, a od toga su 4.452 osobe cijepljene prvom dozom.

Zaključno s 25. kolovoza 1.708.154 osobe cijepljene su barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.594.019 osoba (1.528.016 osoba cijepljeno s dvije doze te 66.003 osobe cijepljene cjepivom Jannsen), što čini 47,25% odraslog stanovništva.

Broj novozaraženih po županijama:

Splitsko-dalmatinska (184), Grad Zagreb (111), Zadarska (33), Osječko-baranjska (33), Karlovačka (32), Zagrebačka (31), Brodsko-posavska (22), Šibensko-kninska (22), Vukovarsko-srijemska (20), Dubrovačko-neretvanska (19), Primorsko-goranska (19), Bjelovarsko-bilogorska (18), Sisačko-moslavačka (18), Istarska (16), Međimurska (14), Virovitičko-podravska (14), Krapinsko-zagorska (10), Varaždinska (9), Koprivničko-križevačka (8), Ličko-senjska (4) i Požeško-slavonska (1). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!