Beroš: HZJZ i HALMED analiziraju smrt 33-godišnjaka nakon cijepljenja

18.03.2021.

13:02

Autor: S.M./HRT/Hina

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ministar Vili Beroš izjavio je da HZJZ i HALMED pomno analiziraju sve aspekte smrti 33-godišnje osobe, koja je umrla 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, kao i u svim ostalim slučajevima sumnje na uzročno-posljedičnu povezanost cjepiva sa zdravljem hrvatskih građana.

- Zaprimljena je i medicinska dokumentacija, ali je potrebno sačekati nalaz obdukcije i ostalih analiza, kako bi se mogao donijeti pouzdani zaključak o eventualnoj povezanosti cjepiva s ovim neželjenim slučajem, rekao je Beroš.

Dodaje da je o tom događaju obaviještena i Europska agencija za lijekove (EMA), koja će biti kontinuirano informirana o novim saznanjima.

- Napominjemo da EMA kontinuirano prati nuspojave za sva cjepiva na razini EU-a, pa tako i analizira sve aspekte cijepljenja AstraZenecom. O svim nalazima stručno-znanstvenih analiza, bilo domaćih, bilo međunarodnih tijela, hrvatska javnost bit će pravovremeno izvještena, naglasio je. 

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je jučer da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.

- U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku, priopćio je HALMED.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!