Beroš: Komisija odobrila prekid trudnoće, stanje je iznimno teško

11.05.2022.

19:08

Autor: B.A./HRT/Hina

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je danas da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi. Rekao je da će joj, ako se odluči na zahvat koji se u Hrvatskoj ne provodi, biti osigurano liječenje u inozemstvu te da su ostvareni svi preduvjeti za plaćanje zahvata u inozemstvu.

Beroš je na konferenciji za medije u 19 sati rekao da je ključan bio nalaz kontrolne neuroradiološke obrade, konkretno magneta mozga, koji je ukazao na nove značajno izmijenjene okolnosti i činjenično stanje.


- To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni i medicinski i zakonski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće, rekao je Beroš.


Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i socijalnog radnika odlučila je da je stanje iznimno teško i stoga odobrila prekid trudnoće, dodao je.

Čavajda je čekala nalaz drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb, a prethodno je drugostupanjska komisija u Sloveniji potvrdila da su ispunjeni svi uvjeti za prekid trudnoće i njezin su zahtjev odobrili.


Čavajdi su prethodno liječnici u četiri zagrebačke bolnice odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu nakon što je njezinoj bebi otkriven progresivni karcinom s neizvjesnim ishodom. Potom je istupila u javnost, a njezin je slučaj izazvao burne reakcije te ponovno potaknuo pitanje dostupnosti pobačaja u hrvatskim bolnicama.


U Hrvatskoj bi taj zahvat mogla obaviti besplatno, preko HZZO-a, dok u Sloveniji za to treba izdvojiti 5.000 eura.

"Ostvareni su svi preduvjeti za plaćanje tog zahvata u inozemstvu"

Beroš je nastavio da zakon ne regulira daljnje postupanje.


- Međutim, ispred zdravstvenog sustava sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica (...) da se dogovori sa stručnjacima, ginekolozima, i oni su joj na dispoziciji, o načinu provođenja prekida trudnoće, rekao je ministar.


Na novinarsko pitanje može li taj prekid trudnoće u ovom trenutku obaviti bilo koji liječnik u Hrvatskoj, odgovorio je da postoji nekoliko načina, ali da u njih ne može ulaziti kao ministar. Poručio je da će se napraviti ono što je za Čavajdu najsigurnije, optimalno i u skladu s njenim zahtjevima.


- Ako ona odluči na neki zahvat koji se u RH ne provodi, bit će osigurano liječenje u inozemstvu. S obzirom na to da je drugostupanjska komisija donijela pozitivan pravni lijek, u tom slučaju ostvareni su svi preduvjeti za plaćanje tog zahvata u inozemstvu, rekao je Beroš.

Poručio je da su na dispoziciji već sutra primiti Čavajdu na razgovor i dogovoriti se o njenim željama, opcijama, i odlučiti o daljnjem postupanju.

"Zakon ipak omogućava ostvarivanje prava žena na slobodu odabira"

Upitan je li Čavajda mogla biti lišena svega što je prošla odgovorio je kako misli da ne jer je jedino dinamika koja je detektirana kontrolnim magnatskim snimanjem mogla na to ukazati.


- Kontrolno snimanje na račun tog odmaka i dinamike promjena ukazalo je na to o čemu se s najvećom mogućom vjerojatnošću radi što nije moglo biti utvrđeno ultrazvukom ni na prvom pregledu magnetske rezonance, kazao je Beroš.


Smatra kako je optimalno da je dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako su se svi ljudski nadali da to neće biti tako.


Misli da bi Čavajda imala priliku i da nije izašla sa svojim slučajem u medije i da je mogla ostvariti svoje pravo i bez angažiranja odvjetnika, jer to nije utjecalo na sustav da postupi drugačije.

Rekao je i da zakon, iako je iz nekih ranijih vremena, ipak omogućava ostvarivanje prava žena na slobodu odabira.

"Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze koji ukazuju da je pružena određena psihološka pomoć"


Na novinarsko pitanje je li netko pogriješio odgovorio je da će se o tome očitovati po dobivanju kompletnog izvješća zdravstvene inspekcije. Rekao je da je osobno prozivan u medijima da nije iznosio istine u vezi s ovim slučajem te da bi bilo nevjerojatno od bilo koga, a pogotovo od liječnika ili ministra u ovakvim situacijama baratati nečim što nije istinito.


- Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze koji ukazuju da je pružena određena psihološka pomoć u šest koraka i da je nakon toga stanje poboljšano, rekao je Beroš.

Ministar je novinarima rekao i da se u ovom trenutku feticid u Hrvatskoj ne radi, te da je zadatak struke da prepozna aktualna stremljenja i dosege u medicini i da ih pokuša implementirati. Očekuje da struke prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj, a nakon ovog iskustva vjeruje da će osobno na tome inzistirati.

"Moja ostavka je uvijek na stolu"

Novinari su Beroša pitali i je li zbog ovoga njegova ostavka na stolu.


- Moja ostavka je uvijek na stolu i pitanje moje učinkovitosti je, naravno, uvijek otvoreno, a procjenjuje ga premijer, odgovorio je.

Rekao je i da ne vidi nekih većih pogrešaka u kontekstu pitanja svoje ostavke.

Upitan za izjave liječnika o tom slučaju rekao je da su od prvog dana ne samo liječnici, nego javnost i pojedinci postupali, ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice.

Novinara je zanimalo i kome se pacijenti mogu javiti u slučaju ponižavajućeg odnosa u zdravstvu, rekao je da zdravstvena administracija svakodnevno prima prigovore na postupanje, a postoji ustaljena procedura, u svakoj bolnici postoji povjerenstvo za stručni nadzor.

- Postoji puno načina za ukazivanje na eventualne teškoće koje osuđujem, rekao je dodavši da bi oni kao liječnici trebali biti na usluzi pacijentima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!