Mireli Čavajdi omogućen prekid trudnoće u Hrvatskoj

11.05.2022.

18:59

Autor: Danijela Novak/Dnevnik/HRT

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Dnevnik / HRT

Magnetska rezonancija koju je Mirela Čavajda obavila jučer u KBC-u Zagreb otkrila je da je situacija s njezinim fetusom još teža nego što je pokazao nalaz Kliničke bolnice Sveti Duh otprije dvadesetak dana. Potvrdila nam je to njezina odvjetnica Vanja Jurić. A na temelju prikupljene dokumentacije drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb kasno poslijepodne pozitivno je ocijenila njihovu žalbu. To znači da bi Mireli Čavajdi bio omogućen prekid trudnoće i u Hrvatskoj.

Novi nalaz: Tumor na glavi fetusa rapidno raste

Novi nalaz pokazuje da tumor na glavi fetusa rapidno raste. Tvorba pritišće mozak i moždano deblo, a kao posljedica pojavio se hidrocefalus te su uočene velike ciste u mozgu.

- Ova situacija nema veze s prizivom savjesti. Trudnoća o kojoj se sad govori je trudnoća koja dolazi u fazu iza 22. tjedna, kad se zapravo gleda porođaj, a ne pobačaj, rekao je Ivan Zmijanović, dr. med., ginekolog iz OB-a Šibenik.


Isto poručuju i iz Hrvatske liječničke komore. Smatraju da zakonsko pravo na pobačaj te pravo liječnika na priziv savjesti ne bi trebali isključivati jedno drugo.


O slučaju Mirele Čavajde oglasio se i predsjednik Zoran Milanović, i naglasio da je država ta koja treba osigurati pomoć ženama kako se ne bi dogodilo da se svi ginekolozi pozivaju priziv savjesti, iako na to imaju pravo.


- U zadnjih pet godina sigurno je trebala nastupiti i reći - osigurat ćemo to i to pod tim i tim uvjetima da žene koje ispunjavaju te uvjete mogu dobiti tu uslugu i tu vrstu zaštite, rekao je Milanović.


I u Saboru je slučaj Čavajda bio glavna tema.


- Kod medicinskog osoblja, kod ljudi koji biraju profesiju, biraju da budu ginekolozi i znaju što im je u opisu radnog mjesta. Zamislite časnika koji se školuje za vojsku i onda kaže - ja ne želim držati oružje i donositi odluke koje će uzrokovati smrt ljudi, rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac.


Sedam oporbenih klubova ljevice i centra podržalo je SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće, o kojem će se raspravljati već sutra.


- Jer uistinu dosta je - žene više ne mogu čekati i žene svoja prava ne mogu rješavati u susjednim klinikama u drugim zemljama jer one imaju puno pravo to činiti u Republici Hrvatskoj, rekla je Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati.


Nakon lijevog bloka, novinarima se obratio i nezavisni saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, optuživši ih da žele politički profitirati na račun jedne žene.


- Svi su osjetili krv, dižu se na zadnje noge i meni je neshvatljiva ta snaga, želja i volja da se negira nečiji život i da se nekom pomogne prekinuti nečiji život, rekao je Zekanović.


U međuvremenu, Mirela Čavajda i dalje čeka odluku drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb, koja bi trebala biti poznata do petka.

Danas u Sloveniji "silenzio stampa"


Slovenska komisija još je jučer objavila da je prekid trudnoće u ovom slučaju dopušten. Kako je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku iz Ljubljane javila Dajana Kruneš, danas u Sloveniji vlada "silenzio stampa", liječnici ne žele izaći u medije. S jedne strane kažu da su zbog cijelog ovog slučaja i velikog interesa javnosti i oni pod određenim pritiskom, a s druge strane poručuju da treba štititi i pravo pacijentice na privatnost.


Međutim, iz KBC-a Ljubljana kratko su se očitovali priopćenjem u kojem između ostalog ističu da je u Sloveniji prekid trudnoće moguć i u 26. tjednu ako postoje opravdani medicinski razlozi, a odluka se donosi na temelju dva odvojena mišljenja.

- Za žene i društvo u cjelini vrlo je važno da zakoni funkcioniraju. U Sloveniji nemamo problema kada je riječ o prekidu trudnoće jer je zakonska regulativa jasna. Zajedno s ostalim nevladinim udrugama koje se bave pitanjem ženskih prava i nasilja surađivali smo sa zakonodavcem pri donošenju zakona. Slijedimo Istanbulsku konvenciju prema kojoj svaka osoba treba odlučivati o svome tijelu. Svaka žena kod nas, bez obzira na razlog, može prekinuti trudnoću u zakonski i medicinski prihvatljivom roku, rekla je Matejka Šmit iz slovenske udruge za savjetovanje žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!