Beroš: Na dočecima mislite na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih

12:36 / 30.12.2021.

Autor: B.A./HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je na sjednici Vlade rekao kako je vrlo vjerojatno da će svi građani prije ili kasnije doći u kontakt s novom varijantom koronavirusa omikron, te je apelirao na građane da na sutrašnjim dočecima Nove godine misle na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, ostanu odgovorni i pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera.

Beroš je rekao kako je u svijetu broj slučajeva zaraze premašio 284 milijuna, a broj preminulih veći je od 5,438 milijuna. U Hrvatskoj je 5958 novozaraženih. Beroš je istaknuo kako broj pozitivnih osobito naglo raste u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najveći udio pozitivnih među testiranima imaju Šibensko-kninska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.


- Upravo u tim županijama je razina procijepljenosti najniža, čime se iznova dokazuje uzročno posljedična veza niske razine cijepljenja i porasta broja zaraženih, rekao je Beroš.

Ministar je rekao i kako u ovom trenutku bilježimo postepeno smanjenje broja hospitaliziranih, ali da su, s obzirom na poznatu dinamiku povećanja broja hospitalizacija s odmakom dva do tri tjedna od povećanja broja novozaraženih, bolnice u stalnoj pripravnosti za novu prilagodbu kapaciteta za zbrinjavanje COVID-19 bolesnika.


Beroš je naveo da je prema posljednjim službenim podacima utrošeno 3.684.781 doza cjepiva. S dodatnom dozom dosad je cijepljeno 487.038 ljudi.


- Sukladno preporukama epidemiologa, u ovom trenutku upravo je docjepljivanje od osnovne važnosti i može umanjiti posljedice nadolazećeg petog vala uzrokovanog omikron varijantom, poručio je Beroš.


Trenutni postotak cijepljenog odraslog stanovništva iznos 66,22 posto, naveo je.


U proteklom tjednu patronažna djelatnost kontaktirala je 1787 starijih i nepokretnih necijepljenih, ali čak 61 posto kontaktiranih odbilo je cijepljenje.


- Ovakvom odlukom mnogi necijepljeni se, nažalost, nepotrebno izlažu riziku zaraze i teškog oblika bolesti, rekao je Beroš, pozvavši još jednom starije sugrađane da se cijepe i tako izbjegnu moguće tragične posljedice za svoje zdravlje.


Beroš je naveo i da u sadašnjem trenutku imamo dokazana 24 slučaja omikrona, kao i da je vrlo vjerojatno da će svi građani prije ili kasnije doći u kontakt s novom varijantom.


- Bez nužnog nastavka pojačanog cijepljenja i poglavito docjepljivanja, te strogog pridržavanja epidemiološkog mjera na svim druženjima, putovanjima i u svakodnevnim aktivnostima vjerojatno nećemo moći izbjeći posljedice pune snage petog vala u drugoj polovici siječnja, poručio je.


- Apeliram na građane da na sutrašnjim dočecima Nove godine misle na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, ostanu odgovorni i da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. Jer, kao što WHO ukazuje, ključan je "cjepivo plus" pristup. Cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku jedini su izlaz i put prema kraju ove epidemije, zaključio je Beroš.

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je, unatoč brojnim nepoznanicama, evidentno da se omikron širi puno brže, a da osobe koje su cijepljene imaju daleko veću šansu da izbjegnu hospitalizaciju.


- To se posebno odnosi na docjepljivanje, odnosno primanje tzv. booster doze, rekao je.


Najveći rizik je za građane osobito starije životne dobi koji se nisu cijepili, a ni preboljeli bolest COVID-19, dodao je Božinović.


Pozvao je građane da u narednim danima, pogotovo tijekom blagdana, zadrže racionalan oprez, a lokalne stožere da poduzmu optimalne mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!