07:54 / 30.12.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Novi rekord: U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas više od 1.500 novozaraženih

Željka Karin, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije

Željka Karin, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije

Foto: HTV / HRT

Dalmacija obara negativne rekorde, jučer su imali 1139 novozaraženih, što je novi dnevni rekord. Svaka druga testirana osoba bila je pozitivna. Od noćas testiranih oko 2.500 uzoraka, više od 1.500 bilo je pozitivno, izjavila je gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije. 

- Naravno da su razlozi za visoke brojke predblagdanska okupljanja i niska procijepljenost u našoj županiji. Imamo svega 52% procijepljene odrasle populacije, kaže ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

- O omikronu ne bih govorila još uvijek, nemamo podatke da je u našoj populaciji omikron. Imamo četiri dokazana slučaja. Svaki tjedan šaljemo dvjestotinjak uzoraka u Zagreb, koji potom šalju u referentne laboratorije na analizu. S obzirom na ponašanje građana, šire se naravno delta i drugi sojevi, a doprinos širenju su i mjere koje provodimo, dodaje doktorica Karin.

"Treba kontrolirati COVID potvrde"


Ljudima je dosadilo, epidemija traje već dvije godine, no ona je na visokom stupnju, bolest se jako brzo širi.

- Molim sve sugrađane da izbjegavaju druženja, da izbjegavaju grljenja i ljubljenja, a osobito bih molila ugostitelje u zatvorenim prostorima da sada pred doček Nove godine kontroliraju situaciju s COVID potvrdama jer znamo da one štite tako da su ljudi cijepljeni ili preboljeli.

Više od 50% testiranih bilo je pozitivno, bit će oboren   novi rekord

- Od noćas testiranih uzoraka, njih oko 2.500, više od 1.500 bilo je pozitivno. Još uvijek slažemo tablice, iznijela je Karin najnovije podatke.

"Preporuka je testirati se kućnim testom prije odlaska na proslavu"

Škotska premijerka Nicola Sturgeon pozvala je sve građane da se prije novogodišnjih druženja testiraju kućnim testovima. Komentirala je i doktorica Karin tu preporuku.

- To bi bila svakako dobra preporuka, da svi koji idu na organizirane dočeke, bilo bi jako dobro da se testiraju, barem orijentacijski bi znali kakva je situacija. Molimo sve mlade koji imaju neke simptome, naravno i starije, da se ne druže i ne idu na dočeke. Bez obzira što misle da je prehlada, neka ostanu kod kuće jer je virus među nama, a u našoj županiji osobito, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!