22:32 / 05.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ministarstvo zatražilo očitovanje ustanova gdje je Čavajda tražila prekid trudnoće

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak da su od zdravstvenih ustanova u kojima je Mirela Čavajda zatražila prekid trudnoće - KB-a Sveti Duh, KBC-a Sestre Milosrdnice, KB-a Merkur i Klinike za ženske bolesti i porode Petrova, zatražili očitovanje o tom slučaju.


- Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje zdravstvenih ustanova kontaktiranih od pacijentice, koje navodno nisu pravodobno i točno savjetovale pacijenticu o njenim mogućnostima, te ovisno o utvrđenim saznanjima odlučit će se o potrebi poduzimanja mogućih daljnjih aktivnosti iz nadležnosti zdravstvene inspekcije, navode iz Ministarstva.

Podsjetili su na Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kojim je ministar zdravstva dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja prema zakonu odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće.

Poručili su da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ako su se stekli navedeni medicinski uvjeti.

- Ministarstvo zdravstva skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj, stoji u objavi Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!