21:03 / 05.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Gradonačelnik Tomašević dao podršku Mireli Čavajdi

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomašević osudio je u četvrtak onemogućavanje pristupa prekidu trudnoće Mireli Čavajdi, ocjenjuje da je riječ o diskriminaciji žena te najavljuje da će Uprava bolnice Sveti Duh u najskorijem roku osigurati uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće.

Mirela Čavajda, čije je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, javila se za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice - KB Sv. Duh i Vinogradska odbile su obaviti taj zahvat, a iz KB Merkura i Petrove još nije stigao nikakav odgovor.

- S obzirom na to da je jedna od navedenih klinika dio Kliničke bolnice Sveti Duh kojoj je osnivač Grad Zagreb, ističemo da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti, stoji u objavi na službenom facebooku Grada Zagreba.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je izvijestio da je ravnateljica Bolnice započela razgovore sa svim uključenim u postupak te je formirala Povjerenstvo radi utvrđivanja svih okolnosti.

Gradonačelnik i Uprava izrazili su žaljenje te duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla trudnica Mirela Čavajda i njena obitelj.

Smatraju da njen primjer predstavlja diskriminaciju žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu te na zdravstvenu skrb.

- Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu, predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje, navodi se u objavi gradske uprave.

Dodaju kako je zakon 'jasan i nedvosmislen, ali da se krši na svakodnevnoj bazi.

- U Hrvatskoj čak 60 posto ginekologa ima priziv savjesti, za razliku od samo tri posto njihovih slovenskih kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki prisiljen zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku", stoji u objavi na službenom facebooku Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!