Beroš: Raste broj oboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina

16.09.2021.

11:54

Autor: M.M./HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7643. Među njima je 628 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Preminulo je devet osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade rekao je kako je broj oboljelih u svijetu premašio 227 milijuna 275 tisuća, a broj preminuli veći je od 4 milijuna 673 tisuće.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj raste broj pacijenata na bolničkom liječenju, trenutno ih je 628, a na respiratoru 72.

- Dana 14. rujna od ukupnog broja oboljelih necijepljeni su činili 82 posto, a 77,4 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Devet od deset osoba kojima je na taj dan bila potrebna pomoć respiratora nije bilo cijepljeno, rekao je Beroš.

Dodao je i da je do 13. rujna najviše oboljelih bilo u dobi od 30-39 godina.

- Posljednja dva dana raste broj oboljelih i u dobi od 10 do 19 godina, te je izjednačen sa brojem u dobi od 30-39, rekao je.

S obzirom da su djeca najčešće asimptomatski nosioci virusa Beroš je pozvao nastavno osoblje da se odluči na cijepljenje.

Ministar je istaknuo i da se bilježi napredak cijepljenja među zdravstvenim osobljem. 

- Cijepljeno je 84,16 posto liječnika, 62 posto medicinskih sestara i nešto više od 66 posto zdravstvenih suradnika. 

Pozvao je na odgovornost svih u zdravstvenom sustavu rekavši kako je njihova obaveza osigurati optimalno funkcioniranje zdravstvenog sustava.

- U Hrvatskoj se nastavlja porast broja novooboljelih i hospitaliziranih. Oboljeli dijele jednaku dijagnozu i poražavajuću činjenicu da većina nije cijepljena. U proteklih tjedan dana više od 420 osoba, a to je osam punih autobusa, moralo je ostati na bolničkom liječenju. Njih više od 77 posto nije bilo cijepljeno i hospitalizacija se u velikom broju slučajeva mogla izbjeći. Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci, a to znaju Englezi, Danci, Portugalci koji su ostvarili visoku procijepljenost populacije i omogućili ukidanje najvećeg broja restrikcija i vraćaju se normalnom životu, zaključio je ministar Beroš, pozvavši građane na cijepljenje i pridržavanje mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!