10:23 / 28.01.2021.

Autor: I.Z./HRT

Beroš o suzbijanju koronavirusa u Hrvatskoj

Vili Beroš u Hrvatskom saboru

Vili Beroš u Hrvatskom saboru

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je danas u Hrvatskom saboru da su Vlada i nadležna tijela pravovremeno i učinkovito odgovorili na posebne okolnosti uzrokovane COVID-om kako bi zaštitili zdravlje građana.

Beroš je rekao da su suzbijanje epidemije u Hrvatskoj obilježila dva vala. Istaknuo je da je zbog dobrih epidemioloških rezultata u prvom valu omogućeno odvijanje turističke sezone i aktivacija gospodarskih aktivnosti. Poručio je da je današnja incidencija 119,5 novozaraženih u 14 dana na 100 tisuća stanovnika.

- Dolaskom jeseni, Europu je, pa tako i Hrvatsku, zahvatio snažan drugi val i dogodio se skok u dnevnom broju zaraženih. Trend rasta traje do sredine prosinca. Do danas je broj slučajeva u padu, rekao je Beroš.

Beroš: Hrvatska na sedmom mjestu po uspješnosti

- Na sedmom smo mjestu uspješnih zemalja Europske unije. Imperativ je bio osigurati pravodobnu zaštitu pacijentima oboljelima od COVID-a, ali vodeći računa da se i dalje zbrinjavaju pacijenti, osobito onkološki, dodao je.

Rekao je da Ministarstvo zdravstva provodi kontinuirane aktivnosti koje pomažu u unapređenju organizacije rada u zdravstvenom sustavu koji se svakodnevno prilagođava epidemiološkoj situaciji. Beroš je kazao da su 924 radnika raspodijeljena na privremeni rad u dvadeset zdravstvenih ustanova, te je Ministarstvo zdravstva dalo 138 komada medicinsko-tehničke opreme, najviše respiratora.

"Pomoć lokalne samouprave i Civilne zaštite"

Ministar zdravstva rekao je kako je Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zbrinjavala COVID pacijente, a s obzirom na to da se broj oboljelih povećao i drugi respiratorski centri su preuzeli prihvat bolesnika s dijagnozom COVID- a 19, a to su KB Dubrava, KB Rijeka, KB Split, te KB Osijek.

- Kao mjesto privremene zdravstvene skrbi od bolesti COVID-19 ustrojena je i Arena Zagreb, još proljetos, ali tada nije bila u funkciji. S porastom broja oboljelih, postupno su uključene i županijske bolnice, poput Varaždinske i Čakovečke, dodao je.

Istaknuo je kao su one raspolagale potrebnim kadrom i opremom potrebnom za zbrinjavanje bolesnika s dijagnozom COVID-19, a uz potporu Ministarstva zdravstva. Beroš je kazao kako je s jedincima lokalne samouprave i jedinicama Civilne zaštite omogućilo se otvaranje sekundarnih centara s pacijentima oboljelih od COVID-a 19, jer ti pacijenti zahtijevanju kompleksnije liječenje od ostalih pacijenta.

Naglasio je kako su pripremljeni i tercijarni centri na razini županija, a takvi centri primali su pacijente s blažom kliničkom slikom.  

Beroš: Rezervirano 6.8 milijuna doza cjepiva

Ministar zdravstva Beroš rekao je da sporazumom Europske komisije i država članica od 30. srpnja 2020. države članica obvezale su Europsku komisiju da pregovara s proizvođačima cjepiva u njihovo ime i vrijeme kada se nije znalo tko će i kada razviti cjepivo i sklapa sporazume o prethodnoj kupnji s onima za koje smatra da će ipak uspjeti proizvesti cjepiva. Beroš je kazao kako su se doze cjepiva raspoređivale po metodologiji Eurostata solidarno proporcionalno broju stanovnika. Dodao je da je Hrvatska dosad pristupila sporazumima s pet proizvođača cjepiva da bi količina doza bila dovoljna za besplatno cijepljenje svih građana Hrvatske.

-U tu svrhu, do 15. siječnja, rezervirali smo 6.8 milijuna doza cjepiva što pokriva naše potrebe, uz napomenu da jedan bolesnik prima dvije doze, rekao je.

Beroš: Raspodjela cjepiva po načelu solidarnosti

Beroš je istaknuo kako je Vlada Republike Hrvatske donijela Plan cijepljenja u mjesecu prosincu 2020. godine. Naglasio je da ciljevi Plana cijepljenja nisu samo smanjenje smrtnosti već i smanjenje rizika širenje zaraze.

Dodao je kako se i u raspodjeli cjepiva vodi po načelu solidarnosti i nužne skrbi za najpotrebitije, te se ono odvije u fazama. 


Gras: Prednost davana preventivnom i edukacijskom djelovanju umjesto represivnom

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras naglasila je da je Nacionalni stožer Civilne zaštite uvodio mjere prvenstveno radi zaštite života i zdravlja građana i to razmjerno kako bi se u najmanjoj mogućoj mjeri ograničilo funkcioniranje gospodarstva i drugih segmenata društvenog života.

Uvažavala su se mišljenja i preporuke epidemiološke struke i znanstvenika, kazala je i istaknula da je prednost davana preventivnom i edukacijskom djelovanju umjesto represivnom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!