Beroš poslao inspekciju u KBC Osijek nakon slučaja neuspjelog prekida trudnoće

08.06.2022.

15:31

Autor: Hina/HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je izjavio kako nije zadovoljan očitovanjem KBC-a Osijek o slučaju neuspjelog prekida trudnoće u toj ustanovi te je poslao zdravstvenu inspekciju koja bi na terenu trebala utvrditi sve okolnosti tog slučaja.

- Dobili smo očitovanje iz KBC-a Osijek koje mene osobno kao ministra nije zadovoljilo, ali isto tako nije zadovoljilo ni zdravstvenu inspekciju. Stoga je odlučeno da zdravstvena inspekcija otiđe u KBC Osijek i vidi na terenu o čemu se radi, izjavio je Beroš tijekom posjeta Bjelovaru.


Povod je slučaj pacijentice kojoj je i nakon pobačaja u KBC-u Osijek potvrđena trudnoća, nakon čega je trudnica potražila pomoć u Nizozemskoj.


Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić prošloga je tjedna odbacio medijske tvrdnje da je pobačaj obavila medicinska sestra te je najavio da će Ministarstvu zdravstva uputiti očitovanje o tome slučaju. No, ministar danas kaže da iz osječkog KBC-a nisu dobili potpune informacije koje bi dale odgovor na sva potencijalna pitanja.


- Jedino slanjem zdravstvene inspekcije i sagledavanjem tog procesa možemo zaključiti o čemu se radi, kako u pogledu obavljanja prekida trudnoće tako i u pogledu objavljivanja informacija na mrežnim stranicama, rekao je Beroš aludirajući na objavu na službenim stranicama KBC-a Osijek da je nerođeni život zaštićen Ustavom i Kaznenim zakonom. 


Ministar je prošloga tjedna rekao da se istražuje tko je taj tekst napisao, odobrio i objavio.


Upitan za nalaz zdravstvene inspekcije u KB Sveti Duh, vezano u slučaju Mirele Čavajde, potvrdio je da su utvrđeni propusti te je pokrenut prekršajni postupak pred za to nadležnim prekršajnim sudom.


U izjavi novinarima osvrnuo se i na reformu zdravstva, te istaknuo da će se o zdravstvu promišljati na temelju "mapiranja zdravstvenih potreba".


Najavio je funkcionalne integracije i odgovore na moderne izazove.


- U reformskim potezima bit će govora i o izmjenama određenih djelatnosti, broja kreveta, što će zdravstveni sustav učiniti funkcionalnijim i financijski održivim, kaže ministar.


Kao važnu stavku izdvojio je ljudske potencijale s obzirom na obavezu osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite, pogotovo kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 


Primarna je temelj zdravstvenog sustava i moramo obiteljskim liječnicima vratiti ulogu i važnost koju su ranije imali, poručio je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!