Ravnatelj osječkog KBC-a: Prekid trudnoće obavili specijalizant i specijalist; slučaj komentirao i Beroš

13:52 / 03.06.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

KBC Osijek

KBC Osijek

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić odbacio je u petak medijske tvrdnje da je pobačaj pacijentici, kojoj je i nakon zahvata potvrđena trudnoća, obavila medicinska sestra te je najavio da će Ministarstvu zdravstva danas uputiti očitovanje o tom slučaju.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek priopćilo je da su prekid trudnoće kod pacijentice obavili specijalizant i nadležni specijalist, a ponovni pobačaj nije joj odobren jer se nije pravodobno javila na kontrolni pregled.

Navode kako je 4. ožujka pacijentici učinjen namjerni prekid neželjene trudnoće te kako je u "informiranom pristanku za prekid trudnoće pod komplikacije izričito navedeno da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena".

"Pacijentica je vlastoručnim potpisom na obrascu suglasnosti potvrdila kako je upoznata s istim te da je razumjela gore navedeno", navode u Ravnateljstvu.

Napominju kako su zahvat prekida trudnoće proveli specijalizant i nadležni specijalist, uz prisutnost medicinske sestre instrumentarke, te u potpunosti odbacuju navode pacijentice da je zahvat učinila medicinska sestra.

"Uvidom u otpusno pismo proizlazi kako je pacijentici naloženo učiniti kontrolni ultrazvučni pregled za 10-14 dana, kod izabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali se, unatoč ovoj uputi, pacijentica javila na pregled u privatnoj ginekološkoj ambulanti tek 31. ožujka ove godine, gdje je utvrđena jednoplodna vitalna trudnoća. Isti dan pregledana je i u osječkom KBC-u, gdje je također potvrđena trudnoća", kažu u bolnici.

Na dan kada je pregledana u osječkom KBC-u pacijentica je podnijela zahtjev nadležnom povjerenstvu za odlučivanje o zahtjevu za privremeno ili trajno sprječavanje neželjenog začeća. Povjerenstvo je istoga dana odbilo zahtjev jer se radilo o urednoj trudnoći starijoj od 10 tjedana, a pacijentica se nije javila na kontrolni ultrazvučni pregled, kako je i preporučeno, u roku u kojem bi imali prostora učiniti traženi zahvat.

Ravnateljstvo također ističe kako u odluci povjerenstva postoji uputa o pravnom lijeku, odnosno o pravu na žalbu drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb, što pacijentica nije učinila te stoga zaključuje kako su "navodi iz medijskih natpisa u cijelosti neosnovani".

Ministarstvo zdravstva danas je, u redovitoj proceduri, poslalo zahtjev za očitovanje svih koji su sudjelovali u tom zahvatu pa će tijekom dana dobiti odgovor KBC-a.

Osječki KBC i dalje obavlja pobačaje

Na pitanje zašto pobačaj nije uspio, Zubčić odgovara da je, prema mišljenju ginekologa i stručnih osoba iz KBC-a, u pitanju jedna od opisanih komplikacija zbog kojih se može dogoditi da zahvat ne uspije i u tom slučaju se zahvat ponavlja.

Što se tiče mogućnosti da je pacijentica došla prekasno, jer joj je u bolnici rečeno da je prošao 11. tjedan trudnoće, Zubčić je kazao kako o tim stvarima odlučuje Etičko povjerenstvo KBC-a, koje se sastoji od liječnika, bolničkih stručnjaka i pravnika, koji odlučuju o konkretnom slučaju.

Zamoljen da objasni stajalište bolnice prema obavljanju pobačaja, Zubčić je rekao kako je stajalište osječkog KBC-a da i dalje obavlja pobačaje.

- Kod nas trećina svih specijalista ginekologa obavlja pobačaje, mogu reći da dobar dio pacijentica dolazi u osječki KBC jer taj zahvat ne mogu obaviti u manjim centrima u Slavoniji i Baranji, istaknuo je ravnatelj osječkog KBC-a.

Beroš: Uvjeravali su me da je zahvat napravio liječnik

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je slučaj trudnice kojoj nije omogućen pobačaj u KBC-u Osijek.

- Čuo sam se jučer s ravnateljem. Očekujemo njihovo detaljno izvješće s očitovanjem liječnika koji su sudjelovali u pružanju zdravstvene zaštite. On mi je decidirano tvrdio da je prekid trudnoće vršio liječnik i to u ovom trenutku mogu komentirati. O ostalome ću se očitovati kad dobijem priopćenje pa i odlučiti postoje li elementi za postupanje inspekcije, neće se dugo čekati ako postoje elementi. Sukladno zakonu, svaka zdravstvena ustanova u RH mora omogućiti slobodu izbora do određenog vremenskog termina, to je zakonska obaveza, rekao je Beroš.

Na stranicama KBC-a Osijek stoje rečenice koje se kose s Ustavom.

- Oko toga sam se čuo s ravnateljem KBC-a. Objava je skinuta, u tijeku je provjera postupka tko je napisao. Zasad se zna tko je odobrio i stavio, a ostalo će se vidjeti. Jasno sam rekao ravnatelju da se informacije koje nisu sukladne zakonu ne mogu objavljivati na njihovim stranicama pa i oko toga očekujem izvješće. O sankcijama eventualnim u ovom trenutku ne mogu govoriti, rekao je Beroš.

Ovaj slučaj potaknuo je organizacije civilnog društva okupljene u inicijativi "Dosta" da s Trga svetog Marka predsjedniku Vlade upute otvoreno pismo s pozivom da i on kaže - dosta! Evo što još traže.

- Osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, hitno objaviti cjelovite podatke o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja i to specifične usluge prekida trudnoće te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnika koji se pozivaju na priziv savjesti. Osigurati da radnici, bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika koji uskraćuju ili pružaju netočne informacije i ženama onemogućavaju prekid trudnoće na zahtjev, poručio je Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!