20:32 / 16.02.2021.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/M.Š./HRT

Cijepljenje preko reda: "Sustav tako funkcionira"

KB Merkur

KB Merkur

Foto: Labirint / HRT

Iako smo poznati po tome da potežemo veze i poznanstva za sve, pa i liječenje, ipak nas je zatekla informacija da je nekoliko tisuća doza cjepiva podijeljeno preko reda. A umjesto isprike - ljutnju su pojačala objašnjenja - ostalo je pa da se ne baci...

- Prije pet i pol godina transplantirao sam jetru. Nedavno sam imao jedno akutno odbacivanje i zbog toga sam na visokim dozama imunosupresije i kortikosteroida. Ja sam ono što se smatra rizičnom skupinom i ono što mi nije palo napamet, a preporučeno mi je da se cijepim, da se idem cijepiti preko reda, priča nam poslovni konzultant Sanjin Španović.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Čorušić kaže da niti jedna doza nije bačena i da su postupali po savjesti.


- Imali smo višak doza koje smo dali i našim liječnicima umirovljenicima koji su se javili tu da nam pomognu u ovim teškim vremenima korona krize, pa vjerojatno i dijelu ljudi koji su čekali red i, hajmo reći, i kampirali pred KBC-om Zagreb petkom, subotom, nedjeljom, kad je to bilo najizraženije, kada nismo mogli doći do prve prioritetne skupine, a da cjepivo ne propadne, kaže Čorušić.


Prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu smatra da živimo u kulturi u kojoj se sve radi preko reda jer sustav tako funkcionira. Kaže kako se Stožer civilne zaštite izdizao gotovo na razinu božanstva, a sada ih mediji bacaju na pod, u blato.


- Sve je vrlo, vrlo ekstremno, dodaje Jokić-Begić.


- Počinješ sumnjati u sustav, počinje ti se sve gaditi. Žele povjerenje od nas, a ga ne mogu dobiti kad ovakve stvari rade, kaže Španović.


Jokić-Begić kaže da nam treba optimizam i uravnoteženi pristup problemu.


- Pandemijska situacija u kojoj se nalazimo jest opasna, ali ona je smrtonosna za mali broj ljudi. Jedan opet mali broj će imati teže posljedice najveći broj ljudi, kaže Jokić-Begić, zaključujući kako, kada se stvari strukturiraju jasno i transparentno, onda u ovakvim situacijama barem nećemo jedni drugima raditi probleme.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!