10:03 / 30.09.2021.

Autor: M.M./HRT

Beroš: Udio novooboljelih među testiranima 17,68 posto

Ministar Vili Beroš

Ministar Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade rekao je da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata evidentirano 1710 novooboljelih.

- Udio pozitivnih među testiranima je 17,68 posto. U bolnicama je 745 pacijenata, od kojih je 99 na respiratoru, rekao je, te dodao da udio hospitaliziranih na respiratoru nikada nije bio veći i da je proteklih dana dosegnuo 14 posto.

Visokozarazni delta soj virusa dovodi do povećanog broja hospitalizacija i većeg broja ljudi koji će razviti ozbiljnu kliničku sliku, rekao je ministar.

Govoreći o bolničkom sustavu, rekao je da on i dalje pruža učinkovitu zaštitu oboljelima od covida i ostalima kojima je potrebna bolnička skrb.

Broj oboljelih koji se liječe od covida u bolnicama blago oscilira, ali i dalje je najveće opterećenje u KBC-u Split.

- Patronažne sestre proteklog tjedna kontaktirale su 5065 necijepljenih starijih osoba. Njih 1197 odlučilo se na cijepljenje, dok je 76 posto kontaktiranih odbilo cijepljenje i time svoju zaštitu, rekao je.

Istaknuo je kako je zaključno s jučerašnjim danom cijepljeno 53,59 posto odraslog stanovništva, a za 50,24 cijepljenje je završeno.

Dodao je i da se smanjuje udio necijepljenih među aktivnim zaposlenim zdravstvenim radnicima i suradnicima u zdravstvenom sektoru.

- Do dana 28. rujna cijepljeno je njih 70 posto, a najviše cijepljenih je među liječnicima gotovo 86 posto.

Osvrnuo se i na uvođenje covid-potvrda od 4. listopada i poručio da je to sredstvo prema ostvarenju zaštite zdravlja pacijenata i djelatnika.

- Cijepljenje je garancija silazne putanje epidemiološke krivulje i povratka normalnom životu, porčio je Beroš.

Ministar Beroš rekao je da je broj zaraženih u svijetu premašio 233 milijuna i 867 tisuća, a broj preminulih veći je od 4 milijuna 784 tisuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!