Trobonjača: Izborom cjepiva možemo drastično smanjiti neželjene nuspojave

08:20 / 30.09.2021.

Autor: Studio 4/D.M./HRT

Zlatko Trobonjača

Zlatko Trobonjača

Foto: HRT / HTV

Biranjem cjepiva po dobi i po spolu možemo drastično smanjiti učestalost neželjenih pojava. Time ćemo omogućiti nesmetano cijepljenje protiv COVID-a i zaustaviti širenje propagande protiv cijepljenja, izjavio je u Studiju 4 HTV-a Zlatko Trbonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

- Čeka se odluka EMA-e a s procjepljivanjem će se moći krenuti kad se definira što je treća, odnosno 'booster' doza koja dodatno potiče našu imunost - i koje će se cjepivo koristiti, kazao je Zlatko Trobonjača. Cijepiti bi najprije se trebali, dodao je, stariji od 60 godina i ljudi s kroničnim, malignim bolestima i imunodeficijencijama. Vjeruje da će i Hrvatska krenuti s cijepljenjem trećom dozom ako to učine i zemlje EU-a. U tom smislu naši građani neće ostati uskraćeni za putovanja i slično. 

Komentirajući slučaj 23-godišnje djevojke koja je preminula nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson nakon čega je Slovenija povukla to cjepivo, kazao je kako se radilo o rijetkoj komplikaciji nakon cijepljenja adenovirusnim cjepivom. Podsjetio je da se kod tog cjepiva koristi humani adenovirus tipa 26, a kod Astra Zenecina cjepiva to je čimpanzin adenovirus.

Zašto je umrla 23-godišnja Slovenka?

- Zabilježeno je 9 slučaja poremećaja na milijun doza u žena od 20 do 50 godina. Smrtnost je jako rijetka, mislim da je svega nekoliko žena umrlo na 15 - 20 milijuna isporučenih doza. Radi se o vrlo rijetkoj komplikaciji. I dalje imate 50 tisuća puta veću šansu da pokupite virus i umrete ako se ne cijepite Johnson&Johnson cjepivom, naglasio je Trobonjača.

Naglasio je kako se u slučaju preminule Slovenke najvjerojatnije radi o autoimunom poremećaju koji najčešće imaju mlade žene. Riječ je o "proizvodnji protutijela protiv trombocitnog faktora 4 koji se spaja s heparinom. Čini se da adenovirusna cjepiva potiču to stanje i vode do tromboze (zgrušavanja krvi u žilama), što može rezultirati infarktima i trombocitopenijom.  

Možemo drastično smanjiti učestalost neželjenih nuspojava

- Po toj logici predložio bih sustav - kako birati cjepivo po dobi i po spolu. Primjerice, ako znamo da miokarditisi (upale srca) nešto češći kod mlađih muškaraca (u dobi od 18 do 30 godina je učestalost pet do šest puta veća) - nemojmo onda tu populaciju cijepiti mRNA cjepivima koja indiciraju miokarditis. Cijepimo ih Johnson&Johnson cjepivima koje nemaju nuspojava u toj populaciji. Mlađe žene razvijaju sindrom tromboze i trombocitopenije nakon Johnson&Johnson cjepiva, idemo njih cijepiti s mRNA cjepivima pa neće razvijati nikakve nuspojave, kazao je Trobonjača.

- Postoji još jedna nuspojava - guillain barre sindrom. To je upala živaca koja može rezultirati paralizom tj. slabošću mišića koja je češća u starijih muškaraca (50-60 godina), ako se cijepe Johnson&Johnson cjepivom. Biranjem cjepiva po dobi i po spolu možemo drastično smanjiti učestalost neželjenih pojava i time omogućiti nesmatano odvijanje cijepljenja te da se ne širi propaganda protiv cijepljenja, naglasio je Trobonjača. 

Više u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!