Beroš za HTV: Ne mogu shvatiti prosvjednike, to je negiranje svega što je znanost iznjedrila

16.11.2021.

19:30

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Aktualni epidemiološki trenutak nije dobar. Imamo danas, u odnosu na prije tjedan dana, otprilike 10,5% manje novozaraženih. Je li to vrhunac? Teško je reći, naravno da bih htio da jest. Međutim, još je puno elemenata koje treba sagledavati i procijeniti nalazimo li se doista na platou 4. vala i hoće li brojke početi padati. Ukoliko i bude tako, moramo znati da broj hospitaliziranih uvijek prati s određenom vremenskom odgodom broj zaraženih, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Ukoliko brojevi i počnu padati, rekao je Beroš, sljedeća dva do tri tjedna imat ćemo i dalje veliki pritisak na zdravstveni sustav. Uvjeren je da će brojevi početi padati kada dosegnemo nivo procijepljenosti koji je potreban, kada se svi budu pridržavali mjera te kada svi shvate da su COVID potvrde ključan alat u održavanju epidemiološke situacije mirnom.

Među 54 tisuće testiranih u posljednjih dan i pol, utvrđeno je više od 1200 pozitivnih. Beroš je rekao da se radi o alarmantnom podatku.

- To su sugrađani koji nemaju nikakve tegobe. Oni su mogli prenositi bolest u radnom okruženju, svojoj obitelji i u drugim okolnostima. Upravo ova činjenica naglašava važnost COVID potvrda kao učinkovitog alata u sprječavanju širenja bolesti, rekao je.

Rekao je kako ne može shvatiti prosvjede koji se posljednjih dana održavaju diljem Hrvatske.

- To je negiranje svega što je znanost iznjedrila u 21. stoljeću. Pitam te ljude hoće li odbaciti svoje mobilne telefone, automobile, televizore i vratiti se u kočije? Doista ne mogu to shvatiti. Međutim, mislim da šaljemo krivu poruku, okrenimo paradigmu - govorimo o onima koji su cijepljeni, koji svakodnevno nose maske, koji se svakodnevno testiraju. O njima moramo govoriti, oni doprinose zdravlju nacije. Na nama je da upozorimo i ove druge da to rade, rekao je Beroš.

Rekao je kako je to poruka i Gordanu Laucu.

- Neki su me optuživali da ga branim. Apsolutno je u redu imati drugačije mišljenje sa znanstvenog aspekta. Međutim, kad se sa znanstvenog prebacimo na politički teren, kad pozivamo na prosvjede, onda gubimo kredibilnost kao znanstvenik. Mislim da je on prešao Rubikon, da je potegnuo teme koje nisu znanstvene i stručne, a osim toga možemo govoriti i o njegovim poučcima da na vrhuncu 4. vala ukidamo epidemiološke mjere, kada relativizira i trivijalizira cijepljenje i ostale metode. Mislim da u ovom trenutku daljnja komunikacija postaje otežana. Hoće li u budućnosti biti moguća? Vjerojatno hoće, rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na pismo Hrvatske biskupske konferencije, koja je protiv cijepljenja, ali i testiranja na sluznici nosa.

- S obzirom na utjecaj koji biskupi i svećenici imaju prema građanstvu, žao mi je da su propustili priliku naglasiti važnost cijepljenja kao važnog elementa u borbi protiv virusa. Osim toga dolaze blagdani, vjerujem da će imati prilike pozvati vjernike na pridržavanje mjera, na čuvanje svog zdravlja i zdravlja nacije. Vjerujem da će u budućem periodu pokazati zrelost i svjesnost u rješavanju problema.

Beroš je rekao da će sutra na sastanku razgovarati o općinama i gradovima koji ne žele uvesti COVID potvrde.

- Postoji zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji determinira nekakvu penalizaciju takvog postupanja. Sve mjere su usmjerene čuvanju života i zdravlja ljudi. Tu nema nikakve krinke, zavjere. Većina građana to prepoznaje i ja im se za to zahvaljujem. Za pojedince koji to ne prepoznaju sigurno će biti lijeka. Oni imaju svoju političku, moralnu i etičku odgovornost i morat će se suočiti s građanima kojima govore takve stvari koje ne stoje, rekao je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!