Billege: Svakome mora biti dostupno sve ono što je potrebno za učenje

29.08.2023.

10:24

Autor: Studio 4/HRT/IMS/R.S.

Odbrojavanje do početka nove školske godine je počelo. Osnovnoškolce će i ove godine dočekati besplatni udžbenici na klupi, a dobit će ih i oko tisuću srednjoškolaca čije se obitelji koriste zajamčenom minimalnom naknadom. Učenike čije su se škole uključile u projekt cjelodnevne škole očekuju i udžbenici za nove predmete. 


Josipa Blagus, urednica udžbenika razredne nastave, za HTV komentirala je važnost dodatnih materijala koji su potrebni za nastavu i rekla kako učitelji od udžbenika traže sigurnost i podršku. 

- Učitelj kada uđe u učionicu je sam i stvara jedan mali svijet u učionici i izuzetno mu je važno da ima kvalitetne i dobre materijala, da ima materijale između kojih može birati i da može odabrati za svoje učenike ono što je za njih u tom trenutku najbolje, kazala je Blagus. 

Već nekoliko godina udžbenici su besplatni za osnovnoškolce i to je odluka koja se uvijek dočekuje s odobravanjem. Sve važniji su i dodatni materijali u izvođenju nastave. Doc. dr. sc. Martina Kolar Billege, autorica udžbenika, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, objasnila je da u državi u kojoj je osnovna škola obavezna svakome mora biti dostupno sve ono što mu je potrebno za učenje. 

- Učitelj je najodgovorniji i najzaslužniji za uspjeh učenika. Učitelji imaju izbor i mnoštvo je materijala dostupno na tržištu i besplatni su velikim dijelom. Učitelji zahvaljujući svojoj 5-godišnjoj edukaciji na fakultetu stječu ne samo znanja nego i kompetencije koje im omogućuju dobar izbor sadržaja, dobro postupanje i dobro poučavanje učenika, rekla je Billege. 

Troškovi na početku nove školske godine 


Blagus je iz svog osobnog iskustva kazala kako su besplatni udžbenici jako bitni. Blagus je majka učenika osnovne škole i učenika srednje škole. 

- Ne mogu reći da ne osjetim polazak u školu jer osim udžbenika ima tu još svega što se mora priskrbiti djeci. Meni kao majci to jako puno znači, objasnila je. 

Dodala je i kako je izdavačima udžbenika znači to što se udžbenici nasljeđuju. 

- Država samo dokupljuje udžbenike koje učenici više nisu u mogućnosti koristiti, rekla je Blagus. 

Billege je istaknula da su besplatni udžbenici dobra mjera jer mogu dosta pomoći s obzirom na to da im cijena nije nimalo niska. 

- Oprema školarca na početku školske godine je zahtjevan trenutak i potez za kućni budžet. Knjige trebaju biti dostupne svima i ovu mjeru pozdravljam, kazala je. 

Kako zainteresirati učenike?


Blagus je objasnila da u razrednoj nastavi nije teško zainteresirati učenike za školu jer učenici na nastavu dolaze s uzbuđenjem. 

- Nemamo problem za motivacijom na rad učenika od 1. do 4. razreda. Više je problem kratkoročna pažnja s kojom se učitelji bore svatko na svoj način i upravo iz tog razloga je potrebno što više materijala da bi se djecu okupiralo, dodala je. 

Pojavljuju se podaci koji pokazuju kako sve više roditelja traži individualni pristup obrazovanja za svoju djecu. 

- Ne čini mi se nimalo čudnim da djeca zahtijevaju više vremena i da im je to potrebno kako bi ovladali sadržajem, rekla je Billege. 

Blagus ne misli da će digitalna tehnologija zamijeniti knjige. 

- Tiskani udžbenik je tiskani udžbenik i iz njega i dalje još uvijek najbolje učimo te stojimo pri tome da će oni još neko vrijeme opstati, kazala je Blagus. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!